A sınıfı iş güvenliği uzmanı, tehlikeli işyeri sınıfı içerisinde yer alan işletmelerde iş güvenliği departmanlarında çalışan ve A sınıfı belgesi olan uzmanlara verilen meslektir. Çalışanların iş güvenliğini sağlamaya yönelik faaliyetlerde bulunurlar. Çalışanlar için olumsuz bir durum arz eden hususlarda gerekli önemleri alması için görevlendirilirler.
Mimarlık veya mühendislik bölümlerinde 4 yıllık eğitimleri tamlamış olmak ya da teknik elaman olmak bu belgeye sahip olmak için gereklidir. Ayrıca fizik, kimya, biyoloji, ön lisans iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinden mezun olanlarda bu belgeye sahip olabilirler. A sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilmek için B sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesine sahip olmak gerekmektedir. A sınıfı sınavına hazırlanmak için gerekli kurumlardan A sınıfı iş güvenliği eğitimi alınabiliyor.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Eğitimi Hangi Kurumdan Alabilirim?
İş güvenliği uzmanı olabilmek için A, B ve C iş güvenliği uzmanlığı sınavlarından birine girmek gerekir. Burada B sınıfı sınavına girebilmek için C sınıfı iş güvenliği sertifikasına sahip olmak, A sınıfı sınavına girebilmek için de B sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasına sahip olmak gerekir. C ve B sınıfı sertifikasına sahip olup A sınıfını almak isterseniz eğer A sınıfı iş güvenliği uzmanı sınavına girmeniz gerekecektir. ÖSYM’nin hazırlayacağı bu sınava hazırlanmak için A sınıfı iş güvenliği eğitimi almak gerekiyor. Bu eğitimler hem teorik hem pratik olarak veriliyor.
İş güvenliği uzmanlığında eğitim süreleri teorik olarak 180 saat, pratikte yani uygulamada ise 40 saatten az olmayacak şekilde belirlenmiştir. Tabi ki eğitim kurumları bu süreleri diledikleri taktirde artırabiliyor. Bu eğitimi vermek için gerekli donanıma ve personele sahip olmak gerekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanan kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, Türk Ticaret Kanunu hükmüne göre bu eğitimleri verebiliyorlar. Özel ya da kamu kurumlarında verilen bu eğitimlere katılarak sınava hazırlanabilirsiniz.
Avrupa Yakasında En İyi Kurum Hangisi?
İş güvenliliği kanunu gereğince tehlike sınıfında yer alan işyerlerinde iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurulma zorunluluğu vardır. İşyerlerinde ki tehlike sınıflarına göre iş güvenliği uzamanı bulundurulur. Bunlar tehlikelerine göre şu şekilde sınıflandırılır:
- A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası: Bütün tehlike sınıflarında yer alır.
- B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası: Tehlikeli/az tehlikeli sınıflarda yer alır.
- C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası: Az tehlikeli sınıfta yer alır.
Bu belgeler için gerekli lisans veya ön lisans bölümlerinden mezunsanız iş güvenliği uzmanlığı alanında eğitim almak için iyi bir kuruma başvurmanız yeterli olacaktır. ÖSYM’nin hazırlayacağı sınava kadar gerekli eğitimleri sizlere vereceklerdir. Burada dikkat edilmesi gereken bu kurumların yeterli donanıma ve tecrübeye sahip olup olmadıkları… Özelliklede bakanlık tarafından onaylı olması önemlidir. Kursun ücreti, süresi, yeterli bilgiye sahip olmaları da önem arz eden ayrıntılardır. Avrupa Yakasındaki en iyi kurum arayışında iseniz bu ayrıntılara dikkat etmeniz yeterli olacaktır.