Tüm tıbbi alanlarda yaygınlaşan biyolojik tedavi yöntemleri ortopedik sorunlara da çözüm sunmaktadır. Yeterli miktarda PRP veya kök hücrenin doğru bir yöntemle uygulanması kemik ve eklem hastalıklarının tedavisinde başarıyı artırır. İşte detaylar…
KRONİK PROBLEMLERDE BAŞARILI SONUÇLAR ALINIR
PRP (Platelet Rich Plasma), trombositten zengin kan plazması olarak tanımlanabilir. Kişiden alınan kan özel bir yöntemle işlenir. PRP’de trombositler bulunur. Bu trombositler ve kan plazması iyileşme için gerekli faktörleri içerir. Bu faktörler vücudun hastalıklı kısmında doğrudan iyileşme sürecini başlatır. Ayrıca mevcut olan diğer yenileyici hücrelerin hastalıklı bölgeye saldırmasını sağlarlar. Bu nedenle erken dönemde oluşan hasarlarda veya kronik problemlerde rejenerasyon uyarılır.
PRP EPİN KALKANEİ VE MENİSKÜS YARALANMALARINDA KULLANILABİLİR.
PRP ortopedik problemler için etkili bir biyolojik tedavidir. Aşil tendiniti veya dirsek tendiniti, epin kalkanei, erken tendon ve kas yaralanmaları, erken diz artriti, kıkırdak ve menisküs yaralanmaları gibi birçok problemde, cerrahi işlem sonrası veya omuz tendonu problemlerinde tedavi arttırıcı olarak sıklıkla kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. .
DENEYİMLİ KİŞİLER BU PROSEDÜRÜ KULLANMALIDIR.
Kanın “trombosit” yönünden zengin kısmının seçilmesi ve hastaya uygun oranda enjekte edilmesi PRP tedavisi için önemlidir. Günümüzde PRP tedavisi birçok merkezde uygulanıyor olsa da, plazma zenginliğinin standardize edilemediği veya uygulama dozunun uygun şekilde ayarlanamadığı durumlar olabilir. Bu tür farklılıklar tedavinin başarısını etkileyebilir. Bu nedenle kanın içeriği ve oranı doğru belirlenmelidir. PRP’nin aktif halde uygulanıp uygulanmayacağı da önemlidir.
KARIN VEYA KASIK YAĞI İLE KÖK HÜCRE TEDAVİSİ
Bazen aynı amaçla kullanılabilse de PRP ve kök hücre tedavileri farklı tedavi yöntemleridir. PRP tedavisi bir kök hücre tedavisi değildir. Kök hücrelerin hazırlanması ve uygulanması PRP’den farklıdır.
UYGUN KÖK HÜCREYİ SEÇMEK ÖNEMLİDİR
Kök hücreler üç farklı yöntemle elde edilebilir. “stromal vasküler fraksiyon” olarak bilinen birinci grup, karın veya kasık yağından elde edilen kök hücreleri içerir. Lokal veya genel anestezi altında elde edilen bu yağ dokuları çok miktarda kök hücre içerir. Yağda bulunan kök hücreler özel işlemler, enzimler ve filtreler vasıtasıyla toplanır.
Kalça veya bacak kemiklerinin geniş bölümlerinden özel enjektörler kullanılarak elde edilen kemik iliğinden elde edilen kök hücrelerle de tedavi planlanabilir. Elde edilen malzemeler enzimler ve filtreler ile işlenerek hazırlanacaktır.
Son olarak kök hücre kültürleri ile tedavi planlanabilir. Elde edilen kök hücreler, özel laboratuvarlarda hücre kültürü üzerinde steril olarak çoğaltılabilir ve daha fazla kök hücre elde edilebilir. Üç veya dört hafta sonra hastaya uygulanabilir.
KÖK HÜCRELERİN KULLANIM ALANLARI ÇOKTUR.
Kök hücre tedavileri eklem kıkırdağı hasarları, diz kireçlenmesi, iyileşme süresi uzun olan tendon sorunları, birleşmemiş kırıklar, avasküler nekrozlar ve kıkırdak yamalarında kullanılabilir. Ortopedi cerrahı uygulanacak kök hücreye ve uygun uygulama oranına karar verir ve işlemi gerçekleştirir.