1. İyi ye
Sağlıklı beslenme her kanser vakasında çok önemlidir. Kilo kaybını önlemek için dengeli bir beslenme planı yapılmalıdır. Çeşitli yiyeceklerden oluşan sağlıklı bir diyet seçin ve kanserin stresini ve yorgunluğunu ve tedavisini yönetmenize yardımcı olmak için yeterince dinlenin. Nitelikli bir uzmandan yardım almak doğru seçenektir. İşte detaylar…
2. Saç dökülmesini önemsemeyin
Saç dökülmesi, birçok kanser tedavisinin kanser hücrelerini ve normal hücreleri etkilemesi nedeniyle oluşur. Buna saçın uzamasını sağlayan hücreler de dahildir. Kanser tedavisinden kaynaklanan saç dökülmesi çoğu zaman kalıcı değildir. Terapi tamamlandıktan sonra tekrar büyür. Tedaviden sonra vücudun eski haline döneceğini unutmamak önemlidir, bu durum geçicidir.
3. Kullandığınız ilaçlar hakkında doktorunuzu bilgilendirin
Tanı konulduktan sonra tedavi başlamadan önce kullanılan tüm ilaçlar hakkında doktorunuz bilgilendirilmelidir. Tedaviye başladıktan sonra farklı ilaçların kullanılması gerekiyorsa bu ilaçlar hakkında uzmanlara danışılmalıdır.
4. Tedaviden önce ve sonra kesinlikle rahatlayın
Radyoterapi hastaları tedavi öncesi ve sonrası yeterince dinlenmeli ve gerektiğinde uyumaya çalışmalıdır. Çünkü vücut tedavi sırasında çok fazla enerji harcar. Bu nedenle hastanın yorulması normaldir. Yorgunluk hissi tedavi bitiminden sonra bile 4-6 hafta sürebilir.
5. Vücudunuzu sıkmayan rahat kıyafetleri tercih edin
Özellikle, tedavi alanına yakın bölgelere uyan sıkı, naylon içeren giysiler giymekten kaçınılmalıdır. Pamuklu, geniş, rahat, sıkmayan giysiler tercih edilmelidir.
6. Tedavi sırasında cildinize iyi bakın
Tedavi sırasında cildin hassasiyeti nedeniyle; Sabun, losyon, parfüm, deodorant ve benzeri kozmetik ürünler kullanılmamalıdır. Banyo sırasında kese ve lif uygulanmamalı, ılık su ile duş alınmalıdır. Tıraş olurken elektronik cihazlar kullanılmalı ve krem sürülmesinden kaçınılmalıdır. Güneş ışınlarından korunmanız gerekiyorsa ve sabah erken saatlerde veya akşam saatlerinde dışarı çıkmanız gerekiyorsa güneş ışınlarından sonra tercih edilmelidir. Doktorun takdirine bağlı olarak güneş koruyucu kremler kullanılabilir.
7. Doktorunuz ve hemşirenizle iletişim kurun
Bilgi alın ve sağlık bakımınızda aktif bir katılımcı olun. Bekleyeceğiniz yan etkiler de dahil olmak üzere teşhis ve tedavi planınız hakkında sorular sorun. Radyoterapi dikkat gerektiren bir tedavidir. Bu süreçte daha sağlıklı olabilmek için doktor veya hemşire ile sürekli iletişim halinde olunmalı, bir soru veya şüphe ile ilgili gerekli cevaplar alınmalıdır. Tedavinin yan etkileri, evde bakım ve farklı konularda en doğru bilgiyi verecek kişiler, bu süreçte hastanın yanında olan doktor ve hemşirelerdir.
8. Psikolojik destek almaktan çekinmeyin
Kanser tedavisi gören hastalar depresif, sinirli ve hassas bir ruh hali içine girebilirler. Yorgunluk veya hormonal değişikliklerin etkilerinden dolaylı olarak etkilenebilirler. Uzmanlardan yardım alarak hastalar bu zorlu süreci doğru psikoloji ile atlatabilirler.