İnme – felç, Beyin hasarı, Omurilik yaralanması, Parkinson Hastalığı, Beyin tümörü ameliyatı ve MS gibi rahatsızlıklar sonrası gelişen hareket kayıplarını ortadan kaldırmak için kullanılan robotik rehabilitasyon, hastaların kısa sürede yürümesine yardımcı olabilir. İşte detaylar…
BU MERKEZİN SIRADAN FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON MERKEZLERİNDEN FARKI NEDİR?
Türkiye son yıllarda sağlık alanında bölgesel bir güç ve çekim odağı haline gelmiştir. Türkiye, özellikle belirli tıp disiplinlerinde yüksek kaliteli tedavi olanakları ile tüm dünyada ilgi görmektedir..
Bu merkezin kurulmasında ülkemizde, ABD’de ve Avrupa’da önde gelen fizyoterapi ve rehabilitasyon merkezleri incelenmiş ve hem ülkemizde hem de tüm bölgede çekim noktası olacak tıbbi ve teknolojik altyapıya sahip bir model oluşturulmuştur. oluşturuldu. Merkez kurulurken, bu alanda deneyimli genç ve dinamik bir ekip oluşturmaya da özen gösterildi.
Robotik Rehabilitasyon Merkezimiz daha kurulduğu ilk bir ayda vatandaşlarımızın yanı sıra İngiltere, Romanya, Bulgaristan, Almanya, Gürcistan, Azerbaycan, Irak ve Libya’dan da hasta kabul etmiştir. Sağlık turizminde fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında uluslararası bir çekim noktası olmaya başlamıştır.
Nörorehabilitasyon alanında,beyin damar tıkanıklığı veya beyin kanamasına bağlı inme-felç, beyin hasarı, Parkinson hastalığı, omurilik yaralanması, beyin tümörü veya MS nedeniyle fonksiyon kayıpları başta olmak üzere tüm nörolojik hastalıkların medikal tedavisi ve rehabilitasyonu yapılabilmektedir. Beyinle ilişkili bu hastalıklarda çok basit bir ilke söz konusudur: “KULLA VEYA KAYBET”. Böylece klasik fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları ile robotik uygulamalar bir araya getirilerek hastaların erken dönemde hemen iyileşme yoluna koyulmaya çalışılmaktadır. Bu noktada hastanın tüm tansiyon parametreleri robotik yatak ile takip edilir ve erken dönemde ayağa kalkarken robotik yardımlı yürüme ve elektrik akımları ile uyarılması sağlanır. Sanal gerçeklik ile entegre edilmiş el-kol robotu ile hasta eş zamanlı olarak el hareketleri için rehabilite edilir. Bu süreçte klasik ergoterapiye fizyoterapi ile devam edilir. Hasta hazır olduğunda sanal gerçeklik entegreli yürüme robotu ile destekli yürüyüş hızlı bir şekilde başlatılır. Yürüyen robotun en önemli özelliği hastanın yapabileceği hareketi algılaması ve gerekli yardım miktarı ile aktif katılım ile fizik tedavi imkanı sağlamasıdır.
Spor ve rehabilitasyon alanında,kas-iskelet ve sinir sistemi hastalıklarının ameliyatsız tüm tedavileri ve fizyoterapileri ile ameliyat gerektiren vakalar öncesi ve sonrası rehabilitasyon uygulamaları yapılmaktadır. Özellikle eklem, kas ve kıkırdak problemlerinde, ilgili bölgenin kas kuvveti ve dayanıklılığının bilgisayar destekli ölçümü ve buna göre hazırlanan özel fizyoterapi programları ile hızlı bir iyileşme sağlanabilmektedir. Ayrıca gerektiğinde eklem, kıkırdak ve kas problemlerinde proloterapi, PRP ve kök hücre tedavileri gibi doku yenileyici rejeneratif tedaviler uygulanabilir. Anti-yerçekimi koşu bandı ile hastanın ağırlığı yerçekimine karşı %80’e kadar azaltılabilir ve kaslara ve eklemlere aşırı yüklenmeden uygun egzersiz programının uygulanması sağlanır.
tüm kaslardaki dayanıklılık bilgisayarlı bir sistemle ölçülebilir ve bu sistemle entegre uygun bir fizyoterapi programı ile hızlı ve tam iyileşme sağlanabilir.
Ağrı tedavi ünitesinde akut bel-boyun, eklem ağrıları ve özellikle uzamış bel-boyun ve omuz-diz-kalça eklem problemlerinde sorunun doğru tespiti ve uygun tedavisi konusuna özel önem verilmektedir. Bu noktada tüm fizik tedavi yöntemlerine ek olarak duruş analizi ve eğitimi, omurga sağlığı eğitimi, eklem sağlığı eğitimi de verilmektedir. Uzamış baş-boyun, bel ağrılarında nöral proloterapi, uzamış bel ağrılarında proloterapi ve PRP uygulamaları ile proloterapi, diz ekleminde kireçlenme ve kıkırdak hasarı gibi durumlarda PRP uygulamaları ve kök hücre uygulamaları ile proloterapi verilen tedaviler arasındadır.
ROBOTİK REHABİLİTASYON HASTAYA NE GİBİ AVANTAJLAR SAĞLIYOR?
Örneğin, bir hasta beyin kanaması nedeniyle felç veya felç geçirdiğini veya beyin hasarı veya beyin tümörü ameliyatı geçirdiğini ancak tümörün alınması nedeniyle bacak-kol koordinasyonu veya kas gücü zayıflığının geliştiğini varsayalım. Bu hastalar kendi başlarına bırakıldıklarında, yapamadıkları zaman bu hareketleri denemekten vazgeçerler. Buna “ öğrenilmiş kullanmama ” denir .
Bu hastalara ilk 3-7’de yoğun medikal tedavi verilir. Eş zamanlı olarak hastalara odalarında bazı egzersizler yaptırılır. Sağlık durumu stabil hale geldiğinde robotik yatak tedavisine geçilir. Burada öncelik hastanın dik durması ve yürümesidir. Bu uygulamanın nedenlerinden biri de erken mobilizasyon ile beynin hareket kabiliyetini unutmasını engellemektir.
ROBOTİK YATAKLA ERKEN YÜRÜMENİN AVANTAJLARI NELERDİR?
Spazm-spastisite adı verilen kasılmalar, eklem hareketlerinde azalma, özellikle ayak bileği tendonunda kısalma, dekübit yaraları, kan basıncının düşmesi veya dalgalanması, damarlarda enfeksiyon ve tıkanıklık sık karşılaşılan sorunlar arasında sayılabilir.
uzun süredir yatakta olan hastalar. Robotik yatak ile erken yürüyüş ve eş zamanlı elektriksel uyarı ile kasların uyarılması bunların önlenmesinde önemli katkılar sağlamaktadır.
OYNAYARAK DOĞRU YÜRÜMENİN YENİDEN ÖĞRENİLMESİ NEDİR?
Dik duruşu tolere edebilen hastalarda sanal gerçeklik ile entegre robotik yürüyüşe geçilir. Bu uygulama sırasında vücut ağırlığının belirli bir oranı çıkarılır. Bazı hareketler hasta tarafından yapılırken, hastanın yapamadığı hareketler sensör tarafından algılanarak robot tarafından gerçekleştirilir. Sanal gerçeklik ile hasta kendi avatarıyla yüzleşir. Hastanın tedavisi sanal gerçeklik yardımı ile doğal ortamda oyunlar oynanarak verilmektedir. Dolayısıyla bu yüksek motivasyon sağlayan bir tedavi yaklaşımı oluşturmaktadır. 30-40 oyunluk bu uygulama sayesinde hasta ağaçların, bahçedeki hayvanların arasında yürür, elma alır, karpuz keser vs.
EL-KOL ROBOTUNUN TEDAVİDEKİ ÖNEMİNDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
Öncelikle öğrenilmiş kullanılmaması engellenir. Hareketler sürekli ve tekrarlı olarak gerçekleştirilir. Böylece hasta iyileşirken “kolunu hareket ettir”, “kolunu uzat” gibi emirlere cevap verebilir. Ancak parmaklarını bükebilse bile bardağı tutamayabilir, yani bir hareketin farklı bölümlerini birleştiremeyebilir. El-kol robotu ile hızlı ve doğru bir fizyoterapi beyindeki bu hareketlerin doğru bir şekilde yeniden kodlanmasını sağlar. Bu sık tekrarlama ile mümkündür.
ANTİ-YERÇEKİMİ KOŞU BANDI NASIL YARDIMCI OLUR?
Hasta kendi ağırlığını taşıyamaz hale geldiğinde anti-yerçekimi koşu bandı ağırlığının %80’ini ortadan kaldırır. Böylece eklemler daha rahat hareket edebilir. Buna “uzay yürüyüşü” de denir. Örneğin yıllardır iki kişinin yardımı olmadan sandalyeden diğerine geçemeyen bir hasta, ağırlığının yüzde 50-80’i alındığında yürümeye başlayabilir. Bunun nedeni, hastanın bacaklarının gerçek ağırlığından daha az ağırlık taşıyabilecek güce sahip olmasıdır. Bu cihaz ile kasın herhangi bir baskı veya strese maruz kalmadan tekrar çalışması sağlanır.
SPORCU REHABİLİTASYONUNDA VAZGEÇİLMEZ OLAN CYBEX SİSTEMİ NEDİR?
Bu aslında eklemleri hareket ettiren kasların kuvvet ve dayanıklılıklarının ölçülmesini ve bilgisayar destekli programlarla gelişmesini sağlayan bir sistemdir. Merkezimizde profesyonel sporcuların yanı sıra kas-eklem sorunu yaşayan tüm hastaların tedavisi için bu imkan sağlanmaktadır. Sporcuların fizik tedavilerinde başarı elde etmelerine katkısı çok önemlidir.
ROBOTİK FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONUN NİHAİ AMACI NEDİR?
Merkezin temel amacı, hastanın acı çekmeden ve başkalarına bağımlı olmadan sosyal ve iş hayatına dönmesini ve birey olarak sorumluluklarını bağımsız olarak yerine getirmesini sağlamaktır.
NOKTA 1
Rehabilitasyonda olmayan hastalar kendi başlarına bırakıldıklarında hareket etmeye çalışmaktan vazgeçebilirler. Vücut kasların ve eklemlerin kullanılmadığını gördüğünde çok basit bir prensip çalışır: “Kullan ya da kaybet”. Sonunda “ öğrenilmiş kullanmama ” durumu gelişir.
NOKTA 2
Robotik rehabilitasyonda avatar sanal gerçeklik entegrasyonu ile burada ortaya çıkıyor. Hasta resimdeki avatarını övmeye çalışarak oyunlar oynar ve kaslarını geliştirir.