Doğan Tılıç gündeme dair yorum ve tespitleri ile katıldığı programlara damga vuruyor. Açıkoturumlarda kullandığı ifadelerle sosyal medyada da gündem olan Doğan Tılıç hakkında detaylar merak ediliyor. Peki, Doğan Tılıç kaç yaşında, aslen nereli? Doğan Tılıç kimdir? Gündeme dair yorum ve tespitleri ile katıldığı programlara damga vuruyor. Açıkoturumlarda kullandığı ifadelerle sosyal medyada da gündem olan Doğan Tılıç hakkında detaylar merak ediliyor. Peki, Doğan Tılıç kaç yaşında, aslen nereli? Doğan Tılıç kimdir?
DOĞAN TILIÇ KİMDİR?
1960 yılında Tokat Niksar’da doğdum. 12 Eylül 1980 darbesi sonrası ODTÜ’de sosyoloji eğitimi görürken tutuklandım ve Mamak Cezaevi’nde yattım. Cezaevinden çıktıktan sonra, 1985 yılında üniversiteye döndüm ve sosyoloji eğitimimi tamamladım. ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nden master ve doktora derecelerini aldıktan sonra 2002 yılında doçent oldum. 2015 yılından beri de Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde profesör olarak çalışıyorum.
Kariyerim boyunca akademik çalışma ile profesyonel gazeteciliği birlikte yürüttüm. 1987 yılından beri aktif gazeteci olarak çalışırken Kıbrıs’ta ve Türkiye’de değişik üniversitelerde de dersler verdim.
1988 yılında Alman Radyosu ARD ve İspanyol Haber Ajansı EFE için çalışmaya başladım. Mesleki hayatım boyunca yerli ve yabancı çok sayıda medya kuruluşuna katkıda bulundum ve halen BirGün gazetesinde köşe yazarlığı yaparken EFE’deki görevime de devam ediyorum.
2015 yılına kadar ODTÜ Medya ve Kültürel Çalışmalar yüksek lisans programında dersler verdim. Bugüne kadar değişik üniversitelerde Gazetecilikte Uzmanlaşma, Haber Yazımı, Gazetecilik ve İletişim Etiği, Sosyoloji, Tıp Sosyolojisi, Gazetecilik Sosyolojisi, Örgüt Sosyolojisi dersleri okuttum.
80’lerin sonunda ve 90’larda çatışma alanlarında görev yaptım; Afganistan, Irak, Yugoslavya, Arnavutluk ve Azerbaycan gibi ülkelerden haberler geçtim.
2004 yılında “bağımsız – patronsuz” sol gazete BirGün’ün kurucuları arasında yer aldım ve o günden beri de aralıksız olarak köşe yazarlığını yapıyorum.
Gazeteciliğe başladığım ilk günden beri ulusal ve uluslararası düzeyde gazetecilik örgütleri içinde aktif olarak görev aldım. İfade ve basın özgürlüğü alanında uluslararası bir aktivist olarak da tanınıyorum. ÇGD Genel Başkanlığı, Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundum. Ankara’da gazetecilik örgütlerini bir araya getiren G-9 Platformu’nun kurucusu ve sözcüsüyüm.
Ajans muhabirliği ve gazete yazarlığı yanında TV programları yaptım. 1999-2001 yılında Faruk Bildirici ile birlikte Türkiye televizyonlarının ilk medya eleştirisi programı olan Çuvaldız’ı hazırladım ve sundum. O programla 2000 yılında Radyo TV Gazetecileri Derneği TV Oscarı ödülünü aldım. “Utanıyorum Ama Gazeteciyim” kitabı ve ifade özgürlüğü konusundaki çabalarım nedeniyle 1999 yılında Sertel Vakfı tarafından Yılın Gazetecisi/Demokrasi Ödülü’ne layık görüldüm. Türkiye, Kıbrıs ve Avrupa’dan gazetecilik ödülleri aldım. 2016 yılında İspanya’nın Malaga Üniversitesi tarafından UNESCO Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldüm. 2017 yılında da İspanya’nın en önemli gazetecilik ödüllerinden Cirilo Rodriguez Ödülü finalistlerinden oldum.
Yunanca ve Almanca’ya çevrilen, İspanyolca’ya da çevrilmekte olan “Utanıyorum Ama Gazeteciyim” ilk kitabım. Bunun dışında; Kosova: Milliyetçiliğin Pençesindeki Kartal, 2000’ler Türkiyesinde Gazetecilik ve Medyayı Anlamak, Türkiye’de Gazetecilik – Eleştirel Bir Yaklaşım (Ed.) ve Memleketin Halleri isimli dört kitabım daha bulunuyor. Yerli ve yabancı akademik dergilerde çok sayıda makale ve kitaplarda da bölümler yazdım.
Kaynak: www.cgd.org.tr