Aşırı Doz Cemoterapisi Destekli Kök Hücre
Organ Nakli, Lenfoma ve Lösemi türlerinde olduğu gibi tedavi şansını artırmak ve bozulma süresini uzatmak için standartların üzerinde doz almayı sağlar. Ca indikatörü olmayan yerde bozulma var demektir. Radyoterapi ile bazen aşırı dozlarda uygulanan Cemoterapi, neredeyse bir veya iki günden fazla verilir. Doz aşımı tedavisi kemik medullasına ve kök hücreye zarar verir.
Bazı Ca türlerinde aşırı doz kemoterapisi verilir. Genellikle relaps Lenfoma veya kemik medulla transplantasyonunun işlenmesi gibi yüksek risk taşıyan Ca için uygulanır. Aşırı doz kemoterapi genellikle kemik medullasına (kan hücresi yapar) zarar verir, ancak kök hücre tekrar kan üretimini sağlayabilir. Bu kök hücreler (doz aşımı tedavisinden önce) hastadan veya hücreleri tamamen bozulmuş bir kişiden toplanabilmektedir.Bu tür bir uygulama aşağıdaki Ca tipi içindir.
- Nüks Lenfoma
- Akut lösemi
- Aşırı kansızlık
- Multipil myeloma
- Miyelodisplastik Sendromlar
- talasemi
- Üreme Hücrelerinin Nüks Tümörleri
Doz aşımı tedavisi destekli kök hücre, otoloji tedavilerine tercih edilir.
Transplantasyon Prosedürü
Tedaviye başlamadan önce doktor size tedavinin amacını açıklayacaktır. Hastane personeli tarafından yapılacak bu tedavinin uygulanması için bir onay formu imzalamanız gerektiği size söylenecektir. İlk adım; lösemi veya Ca’yı kemoterapi ve/veya radyoterapi kullanarak mümkün olan en düşük seviyeye indirmek. En iyisi aşırı doz döneminde, tanımlanabilir Ca olmaması (bozulma olduğu anlamına gelir). Tedavinin yararlı olduğunu kanıtlamak için maksimum şansı verir. Bununla birlikte, küçük ölçekte hala Ca varsa, tedavinin yararlı olduğu kabul edilecektir. İkinci adım, sizden veya donörden kök hücrelerin alınmasıdır. Hasat gibi bilinir. Üçüncü adım aşırı doz tedavisidir. Amaç vücudunuza bulaşan her türlü Ca’yı temizlemektir. Size sadece kemoterapi uygulayabilir. Bazen aynı anda radyoterapi uygulanır. Bu yoğun tedavi aynı zamanda tam normal kemiklerinize de tamamen zarar verecektir. Bu aşama kür dozu olarak adlandırılır ve sadece bir veya iki gün sürer. Bu hem kötü algılamanıza neden olur hem de mide bulantısı yapar. İlaçlar (anti-emetik) mide bulantısını önlemek için size verilecek, aynı zamanda afyondur.
Bu tür ilaçlar çok etkilidir ve genellikle bulantı ve kusma hissini kontrol altına alabilir. Dördüncü adım, kök hücrelerin bir DRIP ile verilmesidir. Biraz kan naklidir. Hücrelerin kan dolaşımı ile kemik iliğine giden yolu bulabilmeniz ve sizin için hücre üretimine başlayabilmeniz için 2-4 hafta geçecektir. Kan hücre sayınız kan dolaşımınızda gizli bir düzeye gelene kadar hastanede kalmalısınız. Sağlıklı kan hücre seviyeniz düşükse antibiyotik kullanmanız gerekir. Direncinizin düşük olması sizi enfeksiyonlardan koruduğu için kendi odanızda da bakım yapabilirsiniz. Bu süre boyunca kalıcı olarak ilaç ve hemşirelik desteğine ihtiyacınız olacak.
Onkoloji Sağlık Paketleri
Hematoloji/Onkoloji Anabilim Dalı, hematolojik maligniteler, kemik iliği transplantasyonu solid tümörleri, kırmızı kan hücresi bozuklukları ve immünolojik hastalıklar konusunda özel uzmanlığı ile hematolojik ve onkolojik hizmetler sunmaktadır. Belirli kanser türleri için multidisipliner konferanslarda, Bölüm üyeleri, hasta sorunlarını ve potansiyel tedavi yöntemlerini gözden geçirmek için cerrahi, radyoloji, patoloji ve diğer disiplinlerden doktorlara katılır.
Laboratuvar hizmetleri, karmaşık kemik iliği ve organ nakli programlarına hizmet veren son derece gelişmiş bir kan bankasını içerir.
Kadrolu doktorlar, aşağıdaki alanlarda iyi huylu ve kötü huylu bozukluklar için kapsamlı tanı ve tedavi değerlendirmeleri sağlayan çok disiplinli kliniklere katılır:
- Kök Hücre Nakil Ünitesi
- Biyoterapi Ünitesi
- Göğüs Sağlığı Merkezi
- GI ve Kolorektal Kanser Merkezi
- Akciğer ve Tümör Değerlendirme Merkezi
- Baş ve Boyun Tümör Merkezi
- Kök Hücre Toplama ve Dondurma Ünitesi
- Hücresel Tedavi Laboratuvarı
- Onkoloji ve Hematoloji İnfüzyon Merkezi Ekstrakorporeal Fotoferez Ünitesi
- Kutanöz T-Hücreli Lenfoma Programı
- Hematolojik Malignite Programı
- Kemik İliği ve Hematopoetik Kök Hücre Nakli Programı
- Lenfoma ve Deneysel Tedavi Programı
- Meme Kanseri Programı
- 4 yataklı İnfüzyon Merkezi, eğitim ve psikososyal hizmetlerin yanı sıra kemoterapi, parenteral antibiyotik ve infüzyon desteği sağlayan son teknoloji bir tesistir. Ekstrakorporeal Fotoferez Merkezi, graft versus host hastalığı (GvHD) için yeni tedavi sağlar.
Hematopoetik kök hücre ve kemik iliği nakli, Bölüm içindeki önemli programlardır.
Nakil ünitesi, otolog, allojenik, eşleşmeli-ilişkili olmayan ve düşük yoğunluklu nakillerin yürütülmesi için Sağlık Bakanlığı ve EBMT tarafından onaylanmıştır.
Nakil birimi ayrıca EBMT tarafından İlişkisiz Donör Hasatları olarak onaylanmıştır. Birim, Bölüm tarafından denetlenen ve bakımı yapılan Ekstrakorporeal Fotoferez birimi tarafından desteklenmektedir.
Hematoloji/Onkoloji Anabilim Dalı Giriş
Hematoloji/Onkoloji Anabilim Dalı, Hematoloji ve Onkoloji, transfüzyon tıbbı ve hematopoietik hücre nakli alanlarında yatarak, ayakta tedavi ve danışmanlık hizmetlerinden sorumludur. Özel hematoloji laboratuvarları, Bölümün doğrudan denetimi altındadır. Ayrıca Kan Bankası’nın klinik programları da Bölümün eğitim programı dahilinde koordine edilmektedir. Bölümün araştırmaları, malign bozukluklar için yeni tedaviler geliştirmeye ve iyileştirmeye ve akademik Onkoloji ve Kök Hücre Naklinde başarılı kariyerler için kapsamlı bir Onkoloji Burs Programı kapsamında geleceğin liderlerini yetiştirmeye devam ediyor.
Hematolojik Malignite ve Kemik İliği ve Hematopoietik Kök Hücre Nakli Programları, yüksek doz kemoterapide klinik araştırmaları ve kemik iliği nakli için uzun vadeli sonuçları içerir. Kemik İliği Nakli Programı, hem otolog hem de allojenik nakiller, periferik progenitör, eşleştirilmiş ilişkisiz ve düşük yoğunluklu nakiller gerçekleştiren kapsamlı bir hizmettir. Allojenik kök hücre transplantasyonunu takiben akut graft versus host hastalığında ekstrakorporeal fotoferez kullanımına öncülük etmiştir. Kemik İliği Nakli Multidisipliner Ekibi, yetişkin hastalara kök hücre naklinin her alanında uzmanlaşmış doktorlar, hemşireler, eczacılar, terapistler, sosyal hizmet uzmanları ve yöneticilerden oluşmaktadır.