Kalp dokusu içindeki bir elektrik sistemi, kalp atış hızını ve ritmini düzenler. Sinüs düğümü ve sinoatriyal düğüm tarafından üretilen elektriksel uyarılar, kalbin kendi iletim sistemi (elektrik sistemi) tarafından takip edilen atriyoventriküler düğüm yoluyla kalbe iletilir. Böylece, kalbin üst iki odası, kulakçıklar kasılır ve kanı alt iki odacık olan ventriküllere pompalar. Daha sonra karıncıklar kanı vücuda ve akciğerlere pompalamak için kasılır. Bu koordineli pompalama işlevi doğru bir şekilde korunur. Kalbin elektrik sisteminde bir sorun oluştuğunda kalp hızında ve/veya ritminde bozulmalar görülür. Bozulmuş elektrik sistemi yaşlanmanın olağan sonucu olabilir, ancak genetik faktörler ve bazı ilaçlar da kalp atış hızını ve ritmi etkileyebilir. Ek olarak,
Kalp pili iki parçadan oluşan bir cihazdır: bir jeneratör (pil) ve teller (elektrotlar). Jeneratör, kalbe sinyal gönderme işlevi gören küçük bir elektrik devresi içerir. Jeneratörde üretilen elektrik sinyalleri bu elektrotlar vasıtasıyla kalbe gönderilir veya iletilir.
Bu işlem neden yapılır?
Kalp, kalp atış hızını ve ritmini düzenleyemiyorsa, kalp pilleri düşük enerjili elektrik sinyalleri üretip kalbe göndererek kalp atış hızını ve ritmi düzenleme işlevini üstlenirler.
Senkronize olduğunda, koordineli kalp atışı başarısız olur ve kalp fizyolojik aralıkların üstünde veya altında bir hızda atarsa, kalp pili impuls üreterek ritmi ve hızı senkronize eder ve koordine eder. Kalp pili bu işlevi yerine getirirken vücudun oksijen ve besin ihtiyacı göz önünde bulundurulur.
Üç tip kalp pili vardır: tek odacıklı, çift odacıklı ve biventriküler kalp pilleri. Kalp pilleri hakkında ayrıntılı bilgiyi kardiyoloğunuzdan isteyebilirsiniz. Kardiyologunuz probleminize en uygun kalp pilini belirleyecek ve size açıklayacaktır.
Kalp pili aşağıdaki durumları tedavi etmek için kullanılır:
- Düşük kalp atış hızının hızlanması (bradikardi)
- Anormal veya hızlı kalp ritminin düzenlenmesi
- Atriyal fibrilasyon gibi ritim bozukluklarının kontrolü
- Karıncıklar arasında, kulakçıklar arasında ve karıncıklar ile kulakçıklar arasındaki sinyal iletiminin koordinasyonu
Ventriküller arasındaki iletimin koordinasyonuna kardiyak senkronizasyon tedavisi (CRT) denir ve kalp yetmezliği tedavisinde kullanılır. Kardiyak resenkronizasyon tedavisinde tek başına kalp pili veya implante edilebilir kardiyoverter defibrilatörler kullanılabilir. İmplante edilebilir kardiyoverter defibrilatör (ICD), hayatı tehdit eden aritmilerin tedavisinde rol oynar. ICD, fibrilasyon olarak adlandırılan ölümcül ritim bozukluğunu tedavi etmek için yüksek enerjili elektrik akımları kullanır.
Riskler
Kalp pili implantasyonu invaziv bir prosedür olmasına rağmen, potansiyel riskler düşüktür. Hayatı tehdit eden komplikasyonlar çok nadirdir.
Kalp pilinin takıldığı kalp pili laboratuvarında, olası risk ve komplikasyonları yönetmek için gerekli her türlü alet, ekipman ve diğer araçlar mevcuttur.
Kalp pili implante edilirken karşılaşılabilecek riskler aşağıda sıralanmıştır:
- enfeksiyon
- Kanama
- Kan damarlarının yaralanması veya yırtılması
- Anesteziye bağlı komplikasyonlar
- Kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyon
Uzmanlarımız, komplikasyon riskini en aza indirmek için tüm uygulamaları yapacak ve doktorlarımız, yukarıda listelenen riskler ve diğer tüm olası komplikasyonlar hakkında sizi ameliyat öncesi bilgilendirecek ve tüm endişelerinizi giderecektir.
Hazırlık
Tüm Medicana Hastanelerinde ameliyat öncesi hazırlığın ilk aşaması aynıdır. Doktorunuz hastalığınız için en uygun tedavi seçeneğinin kalp pili takmak olduğuna karar verdiğinde, genel sağlığınız ameliyat olup olmayacağınızı kontrol eder. Gerekirse, sizi ameliyata daha iyi hazırlamak için yaşam tarzı değişiklikleri ve diyete başlayacaksınız. Aynı zamanda ameliyatta komplikasyon olasılığını artıracak eşlik eden hastalıklar da tedavi edilir.
Ameliyatın risk oluşturmadığı doğrulandıktan sonra, sigara içiyorsanız sigarayı bırakmanız ve kanama riskini artıran bazı ilaçları kesmeniz istenecektir. Diğer tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, bitkisel ürünler ve takviyeler de sorgulanacak ve bunları almaya devam etmeniz veya bırakmanız konusunda bilgilendirileceksiniz.
Bu hazırlıklar tamamlanıp ameliyat öncesi aşamaya gelindiğinde aşağıdaki işlemler yapılır.
- Sağlık geçmişinin gözden geçirilmesi
- Ayrıntılı bir fizik muayene
- EKG, Ekokardiyografi ve Holter monitorizasyonu ile kardiyak fonksiyon ve yapıların değerlendirilmesi.
- Gerekirse elektrofizyoloji çalışması ile kalbin elektrik sisteminin değerlendirilmesi
- Gerekli laboratuvar testleri ve radyoloji çalışmaları
Anestezi ile ilgili komplikasyonları en aza indirmek için anestezi uzmanı ve diğer laboratuvar testleri ve radyoloji çalışmaları ile değerlendirme
Ayrıca ameliyattan önce belirli bir zamanda yeme ve içmeyi bırakmanız talimatı verilecek ve planlanan tarihte ameliyat olmak için bu talimata kesinlikle uymalısınız.
Ayrıca postoperatif dönemi daha iyi yönetebilmek için taburculuk, taburculuk sonrası konaklama ve seyahati bu aşamada planlamak mantıklıdır.
Cerrahi ve erken postoperatif dönem
İşlem için kalp pili yerleştirme laboratuvarına alındıktan sonra işlem masasına yatırılırsınız. Doktorun belirlediği yönteme göre ameliyathane ortamında da işlem yapılabilir.
İntravenöz tedavilere izin vermek için bir IV hattı yerleştirilir ve gerekirse ilaç verilir. Bu aşamada uykuya dalmanız için sakinleştirici bir ilaç verilir.
Tüm yaşamsal belirtileriniz EKG, nabız oksimetresi ve anestezi monitörü kullanılarak yakından izlenecektir.
Kalp pili yerleştirmek için genellikle genel anestezi gerekmez. Başka bir deyişle, işlem boyunca bilinçli olacaksınız, ancak biraz uykulu hissedebilirsiniz.
Jeneratörün yerleştirileceği yerde cilt temizlenir. Kesi yapılmadan önce lokal anestezik ajan uygulanır. Kalp pili göğüs kafesinin derisinden bir kesi yapılarak derinin altına yerleştirilir. Kalp piline bağlanacak elektrotlar bir damar yoluyla kalbe ilerletilir. Bu arada, anjiyografik görüntülemeye benzer bir modalite olan floroskopik görüntüleme yapılır. Elektrotların bir ucu kalbe, diğer ucu ise göğüs kafesinin üst kısmına yerleştirilen jeneratöre bağlanır. Jeneratörü yerleştirmek için yapılan kesi kapatılır.
Bu yöntem endokardiyal bir yaklaşım ve minimal invaziv bir prosedürdür. Bu en yaygın yöntemdir. Kalp pili ve elektrotlar göğüs kafesine yerleştirilir. Bu işlemde genel anesteziye gerek yoktur.
Daha az kullanılan epikardiyal yaklaşımda ise kalp pili karın derisinin altına yerleştirilir ve elektrotlar tekrar bir damar yoluyla kalbe ilerletilir. Bu işlem ameliyathanede yapılır ve genel anestezi gerektirir.
Kalp pili ve elektrotlar yerleştirildikten sonra işlemin cerrahi kısmı tamamlanır.
İlk olarak, doktorunuz elektrotları test eder. Sinyal iletimi doğrulandıktan sonra kalp pili, ameliyat öncesi yapılan testler (EKG, Ekokardiyografi, Holter, Kardiyak Stres Testi) ve hastalığınızın belirtileri ışığında programlanır.
Kalp pilinin yerleştirilmesi yaklaşık 2 ila 5 saat sürer.
Kalp pili yerleştirildikten sonra gözlem odasına transfer edileceksiniz. Hasta odasına transfer edilmeden önce burada bir süre gözlenmeli ve tüm vital bulgularınızın stabil veya kabul edilebilir sınırlar içinde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kritik bakıma ihtiyacınız varsa, yoğun bakım ünitesine kabul edilebilirsiniz.
Kalp pili takıldıktan sonra bir gece hastanede kalmanız istenecektir. Genel sağlığınız stabilize olduğunda ve kalp pilinizin ayarları tamamlandığında taburcu olacaksınız.
Taburcu olmadan önce ilaçlarınızın planlaması ve reçetesi yapılacak ve ameliyattan sonra dikkat etmeniz gereken öneriler (işe başlama zamanı, günlük yaşam aktivitelerine katılma, egzersiz ve cinsel yaşam vb.) yapılacaktır.
Doktorunuz sizi taburcu olmadan önce güvenlik sistemleri, manyetik rezonans görüntüleme, radyasyon tedavisi ve kalp pilinizin çalışmasını etkileyebilecek diğer elektrikli ve elektronik cihazlar hakkında bilgilendirecektir. Havaalanlarında bulunanlar gibi güvenlik sistemleri, kalp piliniz nedeniyle uyarı verecektir. Güvenlik görevlileriyle sorun yaşamamak için vücudunuza kalp pili takıldığına dair sağlık raporu alabilirsiniz.
Taburcu olmadan önce planlanan takip ziyaretleri için cerrahınızı görmelisiniz.
Taburcu olduktan sonra kesi hattınızda sıcaklık ve kızarıklık varsa veya ateşiniz varsa veya ameliyata bağlı olduğunu düşündüğünüz herhangi bir semptomunuz varsa hemen cerrahınızla iletişime geçin.
Sonuçlar
Kalp pili yerleştirilip programlandıktan sonra, kalbinizin hızlı veya yavaş çalışmasından veya ritim bozukluklarından kaynaklanan semptomlar (bayılma, nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk, göğüs ağrısı) ortadan kalkar.
İlaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekilde almalı ve sağlıklı yaşam tarzı önerilerine uymalısınız. Sigara içiyorsanız ve ideal vücut ağırlığınızı korumanız ve kan basıncınızı, kan şekerinizi ve kan lipidlerinizi iyi kontrol etmeniz gerekiyorsa sigara içmeyin veya sigarayı bırakmayın.