Diz protezi ameliyatı ortopedi alanında en sık yapılan ameliyatlardan biridir. Diz eklemi, en sık görüleni osteoartrit, travma veya zamanla yıpranma gibi çeşitli hastalıklar nedeniyle normal yapısını ve işlevini kaybedebilir. Bu durum sıklıkla ağrı, gevşeklik ve diz ekleminin hareket açıklığında azalma ile kendini gösterir.
Diz ekleminin yukarıda belirtilen kısımlarında bir sorun oluştuğunda ve ilaç ve fizik tedavi ile çözülemediğinde, cerrahınız bu kemiklerin hasarlı kısımlarını keserek metal alaşımlardan veya diğer uygun malzemelerden yapılmış yapay eklemi yerleştirir.
Diz protezi işlemi neden yapılır?
Diziniz vücudunuzun en önemli eklemlerinden biridir. Sağlıklı dizlere sahip olmak günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmek için bir zorunluluktur.
Artrit veya yaralanma nedeniyle diziniz ciddi şekilde hasar görmüşse, merdiven çıkma, yürüme veya yokuş yukarı çıkma gibi rutin günlük yaşam aktivitelerini yapmak zorlaşır. İlk aşamalarda diz ekleminin hareketleri ağrıya neden olur, ancak hasar ilerledikçe istirahatte bile ağrı hissedebilirsiniz.
İlaç tedavisi, fizyoterapi ve rehabilitasyon ve yürüme yardımcılarının kullanımı ağrıyı yönetemezse ve diz ekleminin işlevini sürdürmeye yardımcı olmazsa, total diz replasmanı düşünülebilir.
Kronik diz ağrısı ve sakatlığının en yaygın nedeni artrittir. Birçok artrit türü olmasına rağmen, diz ağrılarının çoğundan sadece üç tanesi sorumludur: osteoartrit, romatoid artrit ve travma sonrası artrit.
Riskler
Total diz protezi sonrası komplikasyon oranı düşüktür ancak tüm ameliyatlarda olduğu gibi total diz protezinde de bazı riskler vardır.
Modern tıbbın izin verdiği tüm tedbirler risklerin oluşmasını önlemek için alınsa da risklerin tamamen ortadan kaldırılacağını garanti etmek mümkün değildir.
Bu riskler ameliyat ve anestezi ile ilgili olabileceği gibi ameliyat sonrasında karşılaşılabilecek bazı riskler de vardır.
Total diz protezinin potansiyel riskleri aşağıdaki gibidir:
• enfeksiyon
• Diz ağrısının kalıcılığı
• Bacak damarlarında pıhtı oluşumu ve pıhtının diğer vücut bölgelerine göçü
• Anesteziye bağlı komplikasyonlar
• Diz çevresindeki sinir ve kan damarlarının hasar görmesi
• İmplantın (yapay diz eklemi) zamanla aşınması
• Diz ekleminde istenilen hareket açıklığının sağlanamaması
Bu komplikasyonlar nadir de olsa ortaya çıktığında iyileşme süresi uzayabilir, tam iyileşme başarısız olabilir veya revizyon cerrahisi gerekebilir. Ameliyattan önce endişelerinizi ortopedi cerrahınıza bildirmelisiniz.
Cerrahınız bu risklerin sizin için geçerli olup olmadığını veya varsa oluşma oranını ayrıntılı olarak açıklayacaktır.
Hazırlık
Total diz protezi kararı ortopedi cerrahınız tarafından bir dizi test ve muayene sonucunda verilir. Doktorunuz bu ameliyatın şikayetlerinize yardımcı olup olmadığını belirlemek için kapsamlı bir değerlendirme yapacaktır. İlaçlar, enjeksiyonlar, fizyoterapi ve diğer cerrahi işlemler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere diğer tüm tedavi seçenekleri dikkate alınır.
• Sağlık geçmişinin gözden geçirilmesi
• Ayrıntılı bir fizik muayene
• Gerekli laboratuvar testleri ve radyoloji çalışmaları
• Anestezi ile ilgili komplikasyonları en aza indirmek için anestezi uzmanı ve diğer laboratuvar testleri ve radyoloji çalışmaları ile değerlendirme
Ameliyatın risk oluşturmadığı doğrulandıktan sonra, sigara içiyorsanız sigarayı bırakmanız ve kanama riskini artıran bazı ilaçları bırakmanız istenecektir. Diğer tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, bitkisel ürünler ve takviyeler de sorgulanacak ve bunları almaya devam etmeniz veya bırakmanız konusunda bilgilendirileceksiniz.
Ortopedi cerrahınızla total diz protezi hakkında preoperatif görüşme çok önemlidir. İşlemin tüm detayları, olası riskleri ve iyileşme süreci anlatılır.
Ayrıca ameliyattan önce belirli bir zamanda yeme ve içmeyi bırakmanız talimatı verilecek ve planlanan tarihte ameliyat olmak için bu talimata kesinlikle uymalısınız.
Ayrıca ameliyat sonrası dönemi daha iyi yönetebilmek için taburculuk, taburculuk sonrası konaklama ve seyahati bu aşamada planlamak mantıklıdır.
Cerrahi ve erken postoperatif dönem
Hastaneye yatırıldıktan sonra hazırlıklar tamamlanır ve anestezistiniz en iyi anestezi tekniğini belirlemek için sizi değerlendirecektir. Ortopedist önce hasarlı kıkırdağı ve kemiği keser ve eklem değişimi için hazırlar. Daha sonra metal alaşımından veya diğer uygun malzemelerden yapılan yapay (protez) diz eklemi diz ekleminin işlevini üstlenecek şekilde yerleştirilir. Yapay eklemler, vidalar, plakalar ve diğer sabitleme malzemeleri kullanılarak mevcut kemiklere ve çevre dokulara yapıştırılır. Ameliyat tamamlanmadan önce diz ekleminin hareket açıklığı bir kez daha kontrol edilir.
Fizyoterapistimiz yeni diz ekleminizi nasıl kullanacağınızı öğrenmenize yardımcı olacaktır ancak ameliyattan sonra dizlerinizi ve bacaklarınızı hareket ettirmek sadece yara iyileşmesini kolaylaştırmakla kalmayacak, ameliyatın başarısına da katkı sağlayacaktır.
Ameliyat sonrası ağrıyı yönetmek için ameliyattan sonra size ağrı kesici(ler) verilecektir. Kesi hattının içindeki ve çevresindeki şişlik zamanla gerileyecektir. Ayrıca olası bir enfeksiyonu önlemek için antibiyotik kullanmanız gerekebilir.
Ameliyatın sonucunu korumak ve desteklemek için ameliyat sonrasında doktorunuzun tüm talimatlarına uymanız çok önemlidir.
Taburcu olmadan önce planlanan takip ziyaretleri için cerrahınızı görmelisiniz.
Taburcu olduktan sonra kesi hattınızda sıcaklık ve kızarıklık varsa veya ateşiniz varsa veya ameliyata bağlı olduğunu düşündüğünüz herhangi bir semptomunuz varsa hemen cerrahınızla iletişime geçin.
Sonuçlar
Ameliyattan sonra birkaç gün yatarak bakıma ihtiyacınız olacak. Bu zaman aralığında hem genel sağlığınız stabilize olacak hem de ekleminiz fizyoterapi prosedürleri ile taburculuk sonrası döneme adapte olacaktır.
Ameliyat sonrası ağrının iyileşmenin doğal bir bileşeni olduğunu daima hatırlatın. Doktorunuz ve hemşireniz ağrınızı yönetmek için gerekli önlemleri alacaktır.
Diz protezi ameliyatı geçiren hastaların %90’ından fazlası, ağrı da dahil olmak üzere diz ile ilgili şikayetlerde önemli bir gerileme ve günlük yaşam aktivitelerinde önemli iyileşme yaşar.
Ameliyattan sonra normal kullanım da dahil olmak üzere protez malzeme kesinlikle yıpranacaktır. Aşırı aktivite aşınmayı hızlandırabilir. Gevşeklik gelişebilir ve diz protezi ağrıya neden olabilir. Bu nedenle egzersizleri yapmanız ve cerrahınız tarafından verilen tüm aktivitelerden kaçınmanız son derece önemlidir.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Çoğu hasta ameliyattan sonraki gün dizleriyle egzersiz yapmaya başlar. Gerekirse yürüme yardımcıları da kullanılır Fizyoterapistlerimiz bacak kaslarınızı güçlendirmek ve yapay ekleminizin doğru kullanımını göstermek için size özel egzersizler öğretecektir.
Ayrıca cerrahınız, siz yatakta yatarken dizinizi yavaşça hareket ettiren sürekli pasif hareket (CPM) cihazı kullanmanızı isteyebilir.
Tüm talimatları kesinlikle uygularsanız, muhtemelen birkaç hafta içinde tüm rutin günlük yaşam aktivitelerinizi kısıtlama olmaksızın yapmaya başlayacaksınız. Ancak kasların yeterli güçlenmesi ve elastikiyeti için zamana ihtiyaç vardır.