Sintigrafi, nükleer tıp alanında kullanılan görüntüleme yöntemini ifade eder. Tüm sintigrafik görüntüleme çalışmalarında radyoaktif bir madde kullanılmaktadır. Görüntülenen her doku veya organ için belirli bir radyoaktif madde verilerek vücutta homojen olarak dağılması sağlanır. Daha sonra hedef bölgenin sintigrafik görüntüleri elde edilir.
SİNTİGRAFİ NEDİR?
Klasik röntgen, MR, BT ve ultrason taramasına benzer şekilde sintigrafi, radyoaktif maddenin çeşitli organ ve dokulardaki (beyin, karaciğer, böbrekler, kalp, kemikler, gözyaşı kanalı, lenfatik dolaşım, mide, bağırsaklar, paratiroid bezi, lenf düğümleri, testis ve tükürük bezi vb.).
Örneğin, hayatı tehdit eden kalp hastalığı veya miyokard enfarktüsü olan hastalarda kalp kasına sağlanan kan miktarını ölçmek için miyokard perfüzyon sintigrafisi taranır.
Sintigrafik tarama örnekleri aşağıda yazılı olup, hastanemizde yapılan her bir sintigrafik tarama hakkında detaylı olarak bilgilendirileceksiniz. Sintigrafik tarama, geleneksel görüntüleme yöntemleriyle görüntülenemeyen durumların teşhis edilmesini sağlar. Ayrıca aktivite düzeyi ölçüldüğü için hastanın takibinde ve tedaviye yanıtının değerlendirilmesinde önemli rol oynar. Kanserde metastazı ve metastazın yayılmasını bulma yeteneği bu görüntüleme yönteminin çok önemli bir özelliğidir.
SİNTİGRAFİ NEREDE KULLANILIR?
Amaçlanan kullanımların kapsamlı bir listesi olmamasına rağmen, sintigrafik tarama örnekleri aşağıda listelenmiştir:
- Kemik taraması
- Miyokardiyal Perfüzyon Taraması
- Gözyaşı sintigrafisi (dakriyosintigrafi)
- Lenfosintigrafi
- Gastrointestinal sintigrafi
- paratiroid sintigrafisi
- Lenf düğümü haritalaması veya sintigrafisi
- testis sintigrafisi
- tiroid taraması
- Akciğer Sintigrafisi
Doktorunuz herhangi bir nedenle sintigrafik görüntüleme talep ederse öncelikle randevu alınır. Ardından, randevu tarihinde nükleer tıp bölümüne geldiğinizde dikkat etmeniz gereken tüm konuların yazılı olduğu bir bilgilendirme broşürü verilecektir. Ayrıca, nükleer tıp doktorları ve diğer sağlık uzmanları, durumunuza özel önlem ve uyarıları açıklayacaktır.
Sintigrafik taramalar sırasında radyasyona (röntgen) maruz kalınması nedeniyle hamileyseniz veya emziriyorsanız doktorunuza ve/veya sağlık personeline haber vermelisiniz.
Sintigrafik tarama için kullanılacak radyoaktif maddeye bağlı olarak yeme içmeyi (su hariç) bırakmanız gereken süre size bildirilecektir. Ayrıca geçmişte kontrast maddelere karşı alerjik bir reaksiyon yaşayıp yaşamadığınız da sorgulanacaktır.
Görüntüleme çalışması planlandığında, tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçlarınızı, bitkisel ürünlerinizi, kullandığınız vitamin ve mineral takviyelerini doktorunuza ve sağlık profesyonellerinize bildirmeniz gerekir.
Sintigrafik görüntüleme için kullanılacak radyoaktif madde ağızdan veya damardan (intravenöz) uygulandıktan sonra radyoaktif maddenin tüm vücuda homojen dağılmasını sağlamak için size bildirilecek bir süre boyunca bir odada dinlenmeniz istenecektir. vücut. Bu süre geçtikten sonra görüntülerin alınacağı odaya transfer edileceksiniz.
Tarama tamamlandıktan sonra, yatan hasta değilseniz kullanılan radyoaktif maddeye bağlı olarak size önerilerde bulunulacaktır. Taramadan sonra bol miktarda sıvı içmek radyoaktif maddenin atılımını hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
Radyologumuz görüntüleri inceleyecek ve endikasyon ışığında bir rapor düzenlenecektir.
Raporunuz sintigrafik görüntüleme talep eden doktora ulaştığında teşhis, tedavi ve takip süreniz planlanacak ve tarafınıza bilgi verilecektir.