Taş oluşumunun ana nedeni tam olarak aydınlatılamamıştır. Taş oluşumuna katkıda bulunan faktörler arasında kristalizasyon ile idrarın aşırı doygunluğu, idrarda inhibitör maddelerin (kristal agregasyonlarını önleyen maddeler sitratlar, pirofosfat) ve kristal agregasyonları yer alır.
BÖBREK TAŞI RİSKİ KİMLERDE VARDIR?
Ailesel böbrek taşı öyküsü (genetik)
20-40 yaş arası kadın ve erkek (erkeklerde görülme sıklığı 3/2 daha fazladır)
Kronik ilaç kullanımı (diüretikler, antasit, tiroid hormonu),
Tek böbreği olan,
Yeterince sıvı içmeyen sıcak, kuru bir iklimde yaşamak, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı protein ve düşük lif içeren diyet,
gut, hiperparatiroidizm, ileostomi, metabolik hastalık (Crohn hastalığı gibi)
Hastaların çoğunda belirgin bir böbrek taşı nedeni yoktur.
BÖBREK TAŞI BELİRTİLERİ?
Böbrek taşlarının %90’ı 4 mm’den küçüktür. Ağrılı veya ağrısız olarak kendiliğinden ortadan kalkabilirler. Tedavi tüm böbrek taşlarının sadece %10’unu gerektirir. Semptomlara neden olurlar veya tarama sırasında tespit edilebilirler.
Belden kasıklara kadar şiddetli ağrı
Bulantı/kusma
Karın dalgalanmaları ve şişlik
Kanlı idrar ve idrar sıklığı
TEŞHİS?
Genellikle böbrek taşları asemptomatiktir. Taş böbrekte bulunuyorsa herhangi bir belirti vermeyebilir. Pelvis ve üreterdeki taşlar spazm, ağrı ve kanamaya neden olabilir. Radyolojik tetkikler (röntgen, ultrasonografi) ile tanı konur.
Bazı durumlarda Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ve MR gerekebilir.
TEDAVİ
Böbrekte bulunan taşlar genellikle asemptomatiktir. Böbrek dokusuna zararlı değilse takip edilebilir. 4 mm’den küçük taşlar kendiliğinden yok edilebilir. 4 mm’den büyük taşlar tedavi gerektirir.
Tıbbi tedavi: Analjezik ve antibiyotik