Erkeklerde ve kadınlarda özellikle ergenlik döneminde dış görünüşle ilgili artan estetik kaygılar genellikle burun yapısından kaynaklanır. Yüzün en dikkat çekici kısmını oluşturan burun iyi bir estetiğe sahipse ve yüzle orantılıysa özgüvenin artmasında etkili rol oynar ve sosyal ilişkilerde dengeyi sağlar. Sağlıklı nefes almada burun görünümün yanı sıra çok önemli bir role sahiptir. Sürekli tıkanan burunlar nedeniyle nefes alamayan kişiler için kansız ve ağrısız ameliyat seçenekleri ile sağlıklı bir buruna ulaşmak mümkündür. İşte detaylar…
BURUNDAN SAĞLIKLI NEFES ALINIR
Burun estetik ve görsel yönü dışında oldukça fonksiyonel bir organdır. Sağlıklı nefes burundan nefes alınarak alınır. Estetik kaygıların yanı sıra burun ameliyatı olmak isteyen hastaların çoğunda rahat nefes alamama, geceleri ağzı açık uyuma, horlama vb. şikayetler vardır. Aynı zamanda yorgun uyanma ve gündüz uyku hali gibi yaşam standartlarını olumsuz etkileyen durumlar da vardır. Yaşanan sıkıntıların önemli bir sağlık sorununa yol açmaması için ameliyat gerektiren hastalara ameliyat uygulanmalıdır.
SAĞLIK ESTETİKTEN ÖNCE GELMELİ
Burun ameliyatlarında öncelik hastanın sağlığıdır. Yani nefes almakta zorlanan bir hastanın önceliği estetik kaygı değil sağlıklı nefes alabilmek olmalıdır. Ancak bazı hastalarda estetik kaygılar sağlığın önüne geçebilir. Estetik olarak güzel bir buruna sahip olma düşüncesinin içselleştirilmesi hastada psikolojik sorunlara yol açabilir. Üstelik estetik kaygı günümüzde sadece kadınları değil erkekleri de etkilemektedir. Burun görünümünü beğenmeyen erkekler de estetik operasyon için doktora başvururlar.
SAĞLIKLI VE ESTETİK BURUN ÖZEL AMELİYATLARLA MÜMKÜN
Burun ameliyatları kadınlarda 16, erkeklerde 16-18 yaşından 50-60 yaşına kadar yapılabilmektedir. Geçmişte burun ameliyatı sırasında hastanın hem güzel nefes alması hem de güzel bir buruna sahip olması mümkün olmayabilir, hastalar ameliyat sonrası kanama ve ağrı gibi ciddi problemler yaşarlardı. estetik açıdan tatmin edici sonuçlar. Estetik ve fonksiyonel burun ameliyatı aynı ameliyatla yapılır. Uygun hastalarda ameliyat kapalı yöntemle gerçekleştirilir ve bu sayede kesiler burun deliklerinde kaldığı için iz kalma riski ortadan kalkar.
BURUN AMELİYATLARINDAN SONRA…
1. Ameliyat sonrası burnunuzu travmalardan korumak ve şişliği azaltmak için başınızı mümkün olduğunca yastıkla kaldırmanız önerilir.
2. Taburcu olduktan sonra burun her türlü travmaya karşı korunmalıdır.
3. Gözlük doktorun önerdiği süre boyunca kullanılmamalıdır.
4. Doktor kontrolünde kan sulandırıcı ilaçlardan uzak durmak.
5. Düzenli uyku, doğru beslenme ve belirli bir süre evde istirahat gereklidir.
6. Dişlerin sert ve hızlı fırçalanması burun tabanında hassasiyete neden olabilir.
7. Banyo yaparken başı bir süre ıslatmamaya özen gösterilmelidir.
8. Yine doktorun önerdiği süre içerisinde her türlü spordan kaçınılmalıdır.