By-pass operasyonu, bir atardamarın kendi üzerine sıkışan ya da tıkanan bir parça nedeniyle beslediği bölüme yeterli miktarda kan taşıyamaması durumunda uygulanan cerrahi yöntemdir.
Risk faktörleri nelerdir?
Koroner by-pass operasyonları ile ilişkili risk faktörleri, hastaların operasyon öncesi durumuna, yaşına, cinsiyetine ve eşlik eden diğer hastalıklara bağlı olarak değişmektedir. Kadınlar ve 70 yaş üstü hastalar için daha yüksek risk bildirilmiştir. En önemli risk faktörlerine eklenebilecek diyabet, obezite, başka bir organ hastalığı, geçirilmiş bir kalp krizi veya nöbet, eşlik eden kalp kapakçıklarında veya ritim bozukluklarının bulunması, geçirilmiş bir kalp ameliyatı da vardır. Ancak özellikle son 15 yılda gelişen teknolojik imkânlar, artan deneyimler ve diğer uzmanlık dalları ile operasyon öncesi ve sonrası dönemlerde yapılan ortak çalışmalar sonucunda aşağıda belirtilen risk faktörlerinden bir veya daha fazlasına sahip olanlar için risk oranları aşağıda belirtilmiştir. kabul edilebilir seviyelere indirilmiştir.
By-Pass İşlemleri Ne Kadar Sürer?
Ameliyat süresi, yapılan ameliyatın tipine, yapılacak by-pass sayısına, ameliyatın aynı seansında ek cerrahi müdahale veya daha önce yapılan kalp ameliyatlarına göre değişiklik gösterir. Örneğin iki veya üç damarının by-pass edilmesi gereken bir hastada ameliyatlar 2,5 veya 3 saat, aynı anda kalp kapakçığı değişikliği gerektiren ameliyatlarda ise bu süre 4 veya 5 saat sürebilir.
Coroner By-Pass Ameliyatı Hangi Damarlara Uygulanabilir?
Üç koroner damar ve yan dalları kalbi besler. Yan dalların sayısı, besledikleri alanın büyüklüğü kişiden kişiye değişir. Genellikle insan kalbindeki koroner damarların çapı 1 ile 2,5 mm arasındadır. Koroner anjiyografide tespit edildiği gibi, çapı 1 mm’den büyük olan damarlar için damar sayısına bağlı olarak by pass işlemi yapılabilmektedir.
By-Pass Ameliyatlarında Anestezi Nasıl Uygulanır?
By pass ameliyatı ve kalp kapakçığı ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Kalp ameliyatı olması gereken hastaların çoğunda kalp yetmezliği, geçirilmiş kalp krizi, hipertansiyon, şeker hastalığı, sigara kullanımı ve ileri yaşlara bağlı akciğer rahatsızlıkları ve böbrek fonksiyon bozuklukları olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle bu hastaların anestezisi farklı bir yaklaşım gerektirir.
Ameliyata alınacak hastalar ameliyattan en geç bir gün önce anestezi doktoru tarafından eşek olarak alınır ve bu sayede en uygun anestezi yöntemi planlanır. Anestezi doktoru hastanın geceyi rahat geçirmesini sağlayacak ilacı hazırlar. Hastaya operasyon günü heyecanını gidermek için sakinleştirici ilaç uygulandıktan sonra hasta ameliyathaneye alınır. Hasta genellikle genel anestezi ile solunum cihazına takılır. Ameliyat sırasında kan basıncı, kalp hızı ve ritmi ve kalp basınçları izlenir. Ameliyat bitiminde hasta yoğun bakım ünitesine alınır ve burada gerekli kontroller yapılır. Hasta yoğun bakım ünitesinde yakından takip edilmekte, ağrı ve enfeksiyon riskine karşı gerekli önlemler alınmaktadır. Yoğun bakım ünitesinde iyileşme sürecini tamamlayan hasta, anestezi doktoru ve cerrah tarafından son kontrollerin ardından servise gönderilir.
By-Passedilebilecek En Fazla Damar Sayısı Nedir?
Medical Park Hastaneler Grubu’nda bugüne kadar yapılan adli tabip baypas ameliyatlarında aynı anda 6 damarın baypas edilmesi sağlandı.
By-Pass Ameliyatlarında Hangi Greftler Kullanılır?
By-pass operasyonlarında farklı greftler kullanılmaktadır. Bunlardan biri karakteristik olarak arter, diğeri ise karakteristik olarak venüs’tür. Günümüzde arter olarak çoğunlukla sağ veya sol meme arteri ve sağ veya sol kol arteri kullanılmaktadır. Venüs olarak kullanılan greftler hem sağ hem de sol bacakta hazırlanabilir. By pass ameliyatlarında greft kararı hastanın yaşına, koroner damarların anatomik açıdan farklı olmasına, eşlik eden diğer hastalıklara ve ameliyat edilecek by-pass sayısına bağlıdır. Son yıllarda 60 yaş altı hastalarda sadece arter kullanımı tercih edilirken, bu yaş üstü hastalarda ameliyat edilecek by-pass sayısına göre genellikle arter ve venöz greftler kullanılmaktadır.
Hastanede Kalış Süresi Ne Kadardır?
Nitelikleri normal olan ve düşük risk grubunda yer alan bir hastanın by-pass ameliyatı sonrası hastanede kalış süresi 4 ile 6 gün arasında değişmektedir. Kliniğimizde her hasta hastaneden taburcu olduktan bir hafta sonra poliklinik kontrolüne çağrılarak ilaçlarını hazırlamak, uzun dönem takiplerini yapmak ve kontrol edilebilir risk faktörlerini kontrol altına almak için kardiyoloji bölümüne sevk edilmektedir. hipertansiyon, obezite, kolesterol düzeyleri, kan şekeri, stres, tütün kullanımı vb.]
Hastanın normal günlük aktivitelerine dönüş, operasyon öncesi klinik koşullara bağlı olarak 2 ile 4 hafta arasında gerçekleşebilir.
Ameliyat Sonrası Nefes Egzersizlerinin Önemi Nedir?
By-pass ameliyatından hemen sonra hasta Yoğun Bakım Ünitesine alınır ve hayati bulguları sürekli izlenir. Yoğun Bakım Ünitesine alındıktan sonra normal bir süre izleyen hastalar, birkaç saat sonra uyandırılarak solunum cihazından çıkarılır. Bu andan itibaren Yoğun Bakım Ünitesinde solunum fizyoterapistleri gözetiminde belirli periyotlarda egzersizler yapılmaktadır. Genel anestezi altında yapılan tüm cerrahi operasyonlarda karşılaşılan sekresyon artışı kalp ameliyatı sonrasında daha sık görülmektedir. Solunum cihazına takılı hastada bu salgıların mekanik olarak temizlenmesi mümkün iken, salgıların temizlenmesi ancak kendi kendine nefes egzersizleri ile gerçekleşebilir.
Ameliyattan Sonra Ne Yapılmalıdır?
By-pass ameliyatlarının temel felsefesi, hastayı ani ölüm ve kalp krizi tehlikesinden kurtarmak, ilaçlarla kısıtlanmış bir yaşam tarzını engellemek ve bunun sonucunda yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu nedenle bu operasyonlardan sonra en önemli konu, damar rahatsızlıklarına yol açabilecek veya kolaylaştırabilecek değişken risk faktörlerinin kontrol edilmesidir. Ayrıca bir diğer önemli konu da düzenli kontroller ve hastalık düzeyinin takibidir.