Koronavirüs pandemsi ile hayatımıza giren entübe kavramı hakkında detaylar merak ediliyor. Konu hakkında detaylar merak edilirken entübe hasta iyileşir mi araştırıldı. Peki, entübe hasta iyileşir mi?
ENTÜBE HASTA NE DEMEK?
Entübe hasta kalıbı son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan bir ifade haline gelmiştir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından ‘Entübe ne demek, neden hastalar entübe ediliyor?’ gibi soruların sorulmasına neden olmuştur. Entübe hasta, entübasyon işlemi uygulanmış hasta anlamına gelir.
ENTÜBE ETMEK NE DEMEK?
Solunum yetmezliği durumunda özel cihazlarla solunum desteği sağlamak için nefes borusuna takılan tüpü (yapay solunum borusunu) çıkarma işlemi. Entübasyon işlemini sonlandırma.
Açıklama: Hastanın solunum yetmezliğine yol açan durum ortadan kalkar veya hafifler, hasta kendi başına yeterli nefes alır hale gelirse ekstübe edilebilir; yani takılmış olan tüp çıkarılabilir.
ENTÜBASYON NE DEMEK?
Solunum yetmezliği durumunda özel cihazlarla solunum desteği sağlamak için nefes borusuna tüp (yapay solunum borusu) takma işlemi.
Açıklama: Acil durumlarda veya yoğun bakım ünitelerinde solunum yetmezliğindeki hastaları entübe etmek ve solunum cihazına bağlamak çoğu zaman hayati öneme sahiptir. Ayrıca pek çok ameliyatta kas gevşetici ilaç vermek ve hastayı uyutmak gerektiği için ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için entübe edilmesi gerekir.
ENTÜBE HASTA İYİLEŞİR Mİ?
Entübe hastanın herhangi bir öksürme ya da hareket etmesi sırasında sıkıntı yaşanabilir. Bu yüzden hasta belirli ilaçlarla uyutulur. Hastanın yaşam fonksiyonları sürekli kontrol edilerek bu miktarda ilaç verilir. Bazen uyutulan hasta bazen de kontrollü bir şekilde uyandırılarak yaşamsal fonksiyonlarına bir de böyle de bakılır. Bu sürede vücut hareketleri oldukça önemlidir. Hastanın vücudunu ağrısız bir şekilde hareket ettirmesi iyiye işarettir. Hasta kendi başına nefes alması durumunda entübe işlemine son verilir. Doktorlar bu sürecin ne kadar az sürerse o kadar iyi olduğunu söylüyor. Aksi halde süreç uzadıkça ciddi sıkıntılara neden olabilir. En fazla 22 gün yaşanması gereken sürecin uzaması durumuna ise trakeostomi denilen uzun dönemli entübasyona geçilir.