Anneniz, eşiniz, babanız veya çocuğunuz hasta olabilir, ameliyat olabilir veya bakıma muhtaç durumda olabilir. Bu durumlarda hastanızın bakımını kendinizi yapabilirsiniz. Ancak zaman içerisinde güçsüz düşmeniz mümkündür.
Ayrıca çalışan bir bireyseniz hasta yakınınıza kendiniz bakmanız mümkün olmayabilir. Bu durumda yapacağınız en iyi şey hasta bakıcı tutmaktır. Deneyimli ve işini severek yapan hasta bakıcısı sayesinde hastanızın bakımının kusursuz yapılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca yakınınızın hasta olmasının size yaşattığı psikolojik sıkıntıdan kurtulma yolu bulabilirsiniz.
Hasta yakınınızın rahat etmesi için alacağınız bakıcı görevini yapabilecek yetkinlikte olmalıdır. Hastanıza iyi bakabilmeli, tedavisinin doğru şekilde devam etmesini sağlayabilmeli ve temizlik gibi konularda yardımcı olabilmelidir. Bunun için çalışacağınız hasta bakıcısını seçerken titiz davranmalı ve yakınınız için en doğru bakıcıyı seçmelisiniz. Bu konuda hizmet veren firmaları tercih edebilirsiniz.
Refakatçi Ve Hasta Bakıcısı Ücretleri
Ailenizden birisi için refakatçı ve hasta bakıcı tutacaksanız ücret konusunu da düşünmeniz gerekir. Hastanızın durumunu göz önüne alarak hasta bakıcısına yapacağı işe uygun ücreti teklif etmeniz gerekir.
Aksi takdirde hastanıza bakacak yetkinlikte bakıcıyı bulmakta zorlanabilirsiniz. Hasta bakıcılarının ücretleri günlük, haftalık veya aylık bakım yapmasına göre değişir. Bunun dışında yatılı hasta bakıcısına ihtiyacınız varsa vereceğiniz ücretin daha yüksek olması gerekir.
2022 yılı itibariyle hasta bakıcılarının ortalama ücreti 4-10 bin TL aralığındadır ve yakınınız için bu fiyat aralığında bir bakıcı tutabilirsiniz.
Refakatçi Ve Hasta Bakıcısı
Hasta bakıcısı veya refakatçi isminden de anlaşılacağı gibi hastaların bakımı ve refakati ile görevli olan kişilere verilen bir unvandır. Ameliyat geçiren, yatalak olan veya kendine bakma konusunda sıkıntıları bulunan hastaların bakımını yapan kişiler hasta bakıcılarıdır.
Hastaların ilaçlarını doğru almalarını sağlamaktan, beden temizliklerine, hastalığa uygun beslenmelerini sağlamaktan sağlıkları için yapacakları yürüyüşe kadar pek çok görevi yerine getirmekle sorumludurlar. Hastaların bakımı dışında evde tek kalarak yalnızlık duygusu yaşamamalarını da sağlayan kişiler hasta bakıcılarıdır.
Refakatçı ve hasta bakıcı adayları hastaların bakımı için gerekli eğitimi alan kişilerden oluşmalıdır. Bu sayede hasta için gerekli olan serum takma, iğne vurma, ilk yardım ve pansuman ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
Böylelikle hastanın sağlığına kavuşması veya daha rahat yaşamasına yardımcı olurlar. Bunun yanı sıra hastaların bakımı için yeterli deneyime sahip olmaları gerekir. Bu sayede iyi bir iş imkanına sahip olurlar ve buna ek olarak ailelerin çalışmak için onları tercih etmelerini sağlayabilirler.
Refakatçi Ve Hasta Bakıcısından Beklenen İşler Nedir?
Hasta bakıcıları genel olarak bakıma muhtaç olan hastaların bakılması için tutulurlar. Bu nedenle de hasta bakıcılarının yapacakları işler ağır ve sabır isteyen işlerdir. Bu nedenle de bakım işini severek yapan kişilerin bulunması insanların ve hastalarının rahat etmelerini sağlar.
Sorun yaşanmaksızın uzun süreli hasta bakıcılarıyla çalışılabilir. Ancak bakıcı seçimini tamamlamadan önce bakıcıdan istenilen işlerin neler olacağı ve adayın bu işleri yerine getirme yeterliliğinin bulunup bulunmadığı araştırılmalıdır.
Babanız, anneniz veya yakınlarınız için refakatçı ve hasta bakıcı tutmayı düşünüyorsanız onlardan bekleyeceğiniz işler şunlar olabilir;
- Hastanın pansumanını yapması
- Hastanın kullanması gereken ilaçları zamanında hastaya vermesi ve takibini yapması
- Hastanın banyo yapmasını sağlaması
- Hastada tansiyon veya şeker rahatsızlığı bulunması durumunda tansiyon ve şeker ölçümünü yapması
- Baktığı hastanın tırnaklarını kesmesi
- Hastanede veya evde serum takma ya da iğne vurma işlerini yerine getirmesi
- Diyet yapması gereken hastaysa diyetini uygulamasını sağlaması
- Hastanın yemeğini yapması veya yemeğinin doğru şekilde yapılmasını sağlaması
- Hastanın fizik tedavi aldığı durumlarda fizik tedavi sürecinin sorunsuz işlemesini sağlaması
- Yatalak hastaya bakması durumunda hastanın bezini takıp temizlemesi
- Hastanın yürüyebildiği durumlarda hastanın tuvalete gidip gelmesine refakat etmesi
- Hastaya gerekli durumlarda ilk yardım uygulayabilmesi
- Hastanın hastane veya evde sıkılmaması için yardımcı olması
Bunların yanı sıra hasta bakıcı olarak çalışan kişiler baktıkları hastanın dışarı çıkması, gezmesi veya yürüyüş yapması gibi durumlarda hastanın yanında bulunurlar. Onların yürüyüş sonunda evlerine veya hastaneye sorunsuz şekilde dönüş yapabilmesini sağlarlar.
Hastanıza bakacak kişiyi bu görevleri yapabilme durumunu göz önüne alarak belirlemeniz gerekir. Böylelikle gözünüz arkada kalmadan hayatınıza devam edebilirsiniz.
Refakatçi Ve Hasta Bakıcısında Olması Gereken Özellikler?
Evde veya hastanede tedavi altında olan hastalarınız için hasta bakıcısı tutarken doğru adayı seçmeniz ileride sorun yaşamamanızı sağlar. Bu nedenle yakınlarınız için refakatçı ve hasta bakıcı seçerken adaylarda şu özelliklerin olmasına dikkat etmelisiniz;
Deneyim: Ameliyatlı, yatalak veya yaşlı hasta bakımı oldukça zor ve kapsamlıdır. İlaç takibi, iğne vurma veya serum takma gibi görevlerin yerine getirilmesi gerekir. Bu nedenle hasta bakıcının deneyim sahibi olması ve hastaya bakabilecek bilgiye sahip olması gerekir.
Sabır:
Demans, Alzheimer ve yatalak hastaların bakımı için bakıcıların sabırlı olmaları gerekir. Çünkü hastalıklar nedeniyle hastalar çok fazla sorun çıkarabilirler. Bu sorunların büyümemesi adına bakıcının sabırlı davranarak bakımı yapabilmesi şarttır.
Hız:
Hasta bakımı hız gerektirir çünkü hastanın gün içerisinde pek çok ihtiyacının karşılanması gerekir. Bu nedenle hasta bakıcılarının hızlı olmaları ve işlerini hızlı bir şekilde bitirerek diğer işe geçmeleri lazımdır.
Güler yüz:
Hasta bakıcılarının güler yüzlü olmaları gerekir. Somurtan bir bakıcı hastanın moralinin bozulmasına neden olur. Bunun için adaylarda güler yüzlülük aranmalıdır.
Dürüstlük:
Bakıcılarda olması gereken en önemli özelliklerden birisi dürüstlüktür. Bakıcının dürüst olması ve bunu hissettirmesi kişilerin hasta yakınlarını içleri rahat şekilde bakıcıya emanet etmelerini sağlar. Ayrıca dürüstlük sayesinde kişilerin hasta bakıcılarıyla uzun süre çalışmaları da mümkün olur.
Güç:
Yaşlı ve hasta bakıcıların güç sahibi olmaları gerekir. Özellikle yatalak hastalarda bakım esnasında hastanın kaldırılması gibi güç isteyen işlerin yapılması gerekir. Adayların güçlü olması sayesinde hastaların bakımları sorunsuz yapılabilir.
Titizlik:
Titizlik hasta bakıcılarında bulunması gereken bir özelliktir. Titiz olan kişiler hastaların bedenlerinin, odalarının ve yataklarının sık sık temizlenmesini sağlarlar. Temizlik ve titizliğe önem vermeyen kişilerde temizlik aksatılabilen bir durumdur. Bunun için adaylarda titizlik aranmalıdır.
Bu özelliklere ek olarak hasta bakıcısının işi yapmaya gönüllü olması gerekir. Gönülsüz olarak bakım işini yapması hastaya doğru şekilde bakmamasına, hastanın şiddet sorunu yaşamasına veya ilaç kullanımının aksamasına ve daha büyük sorunlara neden olabilir. Bunun yaşanmaması için hasta bakıcıları seçilmeden önce uygun özellikleri taşıyıp taşımadıkları iyice araştırılmalıdır.
Sonuç
Yakınınız için ilk defa hasta bakıcı ile çalışacaksanız bu bilgileri göz önüne almalısınız. Bu sayede hastanıza en iyi şekilde bakacak çalışanı bulabilir ve bakıcı sorununuzdan kurtulabilirsiniz. İyi bir bakıcı bularak hastanızın tedavisinin, bakımının ve kişisel ihtiyaçlarının eksiksiz yerine getirilmesini sağlayabilirsiniz.
İşini severek yapan refakatçı ve hasta bakıcı ile çalışarak işinize gittiğinizde, evde veya hastanede hastanızın başında olmadığınız durumlarda sıkıntı yaşamazsınız. Bunlara ek olarak sürekli hasta bakmak nedeniyle yaşadığınız sıkıntılardan kurtulabilirsiniz.