Beyni ilgilendiren işlemler büyük hassasiyet ve hassasiyet gerektirir, çünkü beyin vücudumuzun kontrol merkezidir. Bu operasyonlarda yapılan en ufak hatalar bile hareket, konuşma gibi temel fonksiyonların kaybolmasına ve kalıcı sonuçlara yol açabilir. Uyanık beyin cerrahisi olarak bilinen uyanık kraniotomi ameliyatlarında hastaların temel fonksiyonları ve yetenekleri korunabilmektedir. İşte detaylar…
GENEL ANESTEZİYE GEREK YOK
Normal şartlarda canlı bir vücut cerrahi olarak tedavi edildiğinde operasyon ağrısız ve kalitelidir. Beyin tümörü ameliyatlarının çoğunda ağrılı bir beyinde yapılması zor olduğu için genel anestezi yapılır. Hastanın uyanık olmasını gerektiren bazı beyin tümörü ameliyatlarında genel anesteziye alternatif olarak uyanık kraniyotomi ameliyatları yapılmaktadır. Hastaya verilen özel anestezi ilaçları ile özel bir uyanma düzeyi sağlanır.
HASTA ENSTRÜMANI BİLE ÇALABİLİR
Kraniyotomi ameliyatlarında beyin tümörünün olduğu bölge önemlidir. Kollar, bacaklar veya göz hareketleri dahil olmak üzere konuşma merkezinin bulunduğu bölgede yer alan tümör ameliyatları da fonksiyon kaybı açısından risk taşır. Hastanın beynindeki tümörün çıkarılmasıyla hayatı kurtarılsa bile, fonksiyon kaybını önlemek için bu tür tümör ameliyatlarına karşı uyanık olmalıdır. Mikrocerrahi, cerrahi ekibin yüksek teknolojiyi kullanarak beynin mikroskobik bölgelerine ulaşmasına, hastayla konuşmasına, ellerini ve ayaklarını hareket ettirmesine ve hatta yeteneği varsa enstrüman çalmasına yardımcı olur. Tümör çıkarıldığında cerrah hastanın konuşmasında el ve ayak hareketleri gibi herhangi bir sorun yaşarsa tümöre ulaşma yolunu değiştirebilir. Cerrahi işlem sırasında bu fonksiyonlarda herhangi bir problem olmamasına rağmen,
HASTA SADECE EN KRİTİK ANDA UYANDIRILIR
Uyanık beyin cerrahisinde anestezi çok önemli olduğu için bu ameliyatlarda görev alan anestezi uzmanlarının özel eğitime ihtiyacı vardır. İleri teknoloji sayesinde hasta sınırlı bir süre uyanık tutulabilir. Hastanın sadece en kritik anda uyandırılması sağlanır ve cerraha yardımcı olunur. Tümör fonksiyon kaybı olmadan çıkarıldıktan sonra hasta tekrar uyandırılır ve operasyon tamamlanır. Ameliyatla ilgili bu süreç hastadan önce detaylı olarak anlatılır ve panik anında hastanın uyanması için gerekirse psikolojik destek verilir.
HASTANIN BU OPERASYONA UYGUN OLMASI ÖNEMLİDİR.
Uyanık beyin cerrahisi bazı durumlarda büyük önem taşısa da psikolojik olarak herkes için uygun değildir. Bu cerrahların uygulanacağı kişinin psikoterapi ve tel ile uyumlu olması gerekmektedir. Beyin tümörü ameliyatlarının sadece %10’u uyanıktır. Tümörün motor bölge bölgesinde yer alması uyanık beyin ameliyatlarının yapılmasında en önemli etkenlerden biridir.