Hasta yatakları 2, 3 ve 4 motorlu hasta yatağı olmak üzere üç temel modele ayrılır. Yatakta bir adet uzaktan kumanda bulunur ve hastanın kendisi veya refakatçisi kumanda yardımıyla yatağa pozisyon verip dolayısıyla hastanın yatak içerinde pozisyon değişmesini sağlar. Sürekli yatan yani yatalak hastalarda kullanılan bir diğer yatak çeşidi ise havalı hasta yatağı modelleridir. Bu modeller yatak yaralarının önlenmesinde kullanılır.
Hasta Yatağı Modelleri ve Çeşitleri
Manuel hasta yatakları:
Bu yatak çeşidinde yatağın pozisyonu hasta veya refakatçisi tarafından manuel şekilde elle yapılır. Günümüzde bu yatak çeşidi kullanımı zor olduğu için çok tercih edilmez.
Motorlu hasta yatakları:
Uzaktan kumanda da bulunan butonlara basılarak hareket ettirilebilir veya ayarlanabilir. Bu yatakların kullanımı daha kolaydır. Elektrikli yatağın bir motoru ve elektrik prizine takmak için bir kablosu vardır. Yatağa bağlanmış, televizyon kumandası gibi görünebilecek bir el kumandası vardır. El kumandasındaki her düğme, düğmeye bastığınızda yatağın nasıl hareket edeceğini gösteren bir resme sahip olabilir.
Hasta Yatağı Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?
Yatağın tekerleklerini her zaman kilitli tutun. Sadece yatağın hareket ettirilmesi gerektiğinde tekerleklerin kilidini açın. Yatak yerine oturduğunda tekerlekleri tekrar kilitleyin.
Yatağın ulaşabileceği bir yere bir zil ve bir telefon koyun. Bunlar mevcut olmalıdır, böylece gerektiğinde yardım çağırabilirsiniz.
Yatağa girip çıktığınız zamanlar dışında yan korkulukları her zaman yukarıda tutun. Yatağın yanında bir tabureye ihtiyacınız olabilir. Geceleri yataktan çıkmanız gerekiyorsa bir gece lambası kullanın.
Konumları ayarlamak için el kontrol pedini kolayca erişebileceğiniz bir yere koyun. El kumandasını kullanmayı öğrenin ve yatağı farklı pozisyonlara taşıma alıştırması yapın. Yatağın doğru çalıştığından emin olmak için yatağın el ve panel kontrollerini test edin. Yatağın ayarlanamaması için pozisyonları kilitleyebilirsiniz.
Yatağı kullanmak için özel üreticinin talimatlarını izleyin. Yatak kontrollerinde çatlak ve hasar olup olmadığını kontrol edin. Yataktan yanma kokusu alırsanız veya olağandışı sesler duyarsanız, yatak üreticisini veya başka bir uzmanı arayın. Yataktan yanık kokusu geliyorsa yatağı kullanmayınız.
Hasta Yatağı Fiyatları
Hasta yatağı fiyatları 7.000 TL ile 15.000 TL arasında değişmektedir. Hasta karyolası fiyatlarını belirleyen en önemli etken, hasta karyolasında kullanılan malzeme ve motor sayısıdır.
Hasta Yatağı Bedelini SGK Karşılıyor mu?
SGK hasta yataklarının belli bir kısmını karşılamaktadır. Bunun için yapmanız gereken işlem, rapor vermeye yetkili bir hastaneden rapor çıkarmanız gerekmektedir. Çıkartılan raporda hastanın ne tür bir yatağa ihtiyaç duyduğu doktor tarafından belirtilir