Dünya Kupası’nda gösterdiği performansla dikkatleri çeken Kamerun aynı zamanda vatandaşların da merak konusu oluyor. Kamerun hakkında araştırmalar yapanlar Kamerun Hristiyan mı, Kamerun Müslüman mı gibi konuları araştırdı. Peki, Kamerun dini ne, Kamerunlılar hangi din?
Kamerun Dünya Kupası’nda attığı gollerle ve aldığı puanlarla ilgi odağı olurken aynı zamanda kültürel yapısı ile de merak konusu oldu. Kamerun hakkında Kamerun Hristiyan mı, Kamerun Müslüman mı? Kamerun dini ne, Kamerunlılar hangi din gibi konular araştırıldı.
KAMERUN HRİSTİYAN MI, MÜSLÜMAN MI?
Müslümanların yoğun olduğu mahallelerde cami veya mescit eksikliği pek hissedilmezken, diğer bölgelerde Müslümanlar namazlarını temiz buldukları her yerde kılabiliyor. Bu kimi zaman bir dükkân girişi, kimi zaman yol kenarındaki yeşillik, kimi zaman da sokak pazarı olabiliyor. Müslümanlar burada kendi üzerlerinde herhangi bir baskı hissetmeden yaşasalar da sokaklardaki gayriahlaki görüntüler onlar için rahatsız edici düzeyde. Dindar Hristiyanların da rahatsız olduğu bu konu için devletin önlem alınmasını istiyorlar. Ancak yükü sadece devlete yüklemeyip kendileri de bilinçlendirme çalışmalarını sürdürüyorlar.
Hayatlarına sakince devam eden Kamerunlular için Kurban Bayramı âdeta şenlik havasında geçiyor. Özellikle birinci günü namaz için yola çıkan Müslümanlar en güzel elbiselerini giymekle kalmıyor, çocuklarını da yanlarına alıp şehrin en büyük camilerini renk cümbüşü haline getiriyorlar. Tekbirler eşliğinde dolup taşan avlular, babalarının yanında yaramazlık yapıp oyunlar oynayan çocuklar, namaz sonrası kucaklaşıp bayramlaşan büyükler, dönüşte aileleri için hediye alan genç delikanlılar, her biri ayrı güzellikteki gelenekler, Kamerun Müslümanlarının hayatlarına renk katarak yaşanmaya devam ediyor. Namaz sonrası evlerine dönen Müslümanlardan hali vakti yerinde olanlar kurbanlarını keserken, bayramlaşmak için evlerinden çıkan aileler sokakları dolduruyor. Bir sokakta bayram sevinci ile kucaklaşmalar yaşanırken hemen yan sokakta Müslüman olmayanlar normal bir gün yaşıyor. Kamerun böyle bir ülke.
Afrika’nın ortasındaki bu yeşil ülke, komşusu için de bir sığınma merkezi. Doğusunda yer alan Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yaşanan katliamlardan kaçan, evlerinden ayrılmak zorunda kalıp sınırdaki kamplarda hayatlarını zorluklar içinde devam ettiren Müslümanlar, Kamerun gibi komşu ülkelerden yardım bekliyor. Zaman zaman ülke içerisinde toplanan yardımlar kuzeydeki mültecilere gönderiliyor. İHH başta olmak üzere çeşitli yardım kuruluşlarıyla birlikte Türkiye Büyükelçiliği de mültecilere destek olmaya devam ediyor.
Kamerun, sağlanacak her türlü katkıya açık bir ülke. Özellikle Avrupalıların bıraktığı ve zihinlerinde yer etmiş olan olumsuz beyaz tenli algısını kırmak için Türkiye’ye büyük iş düşüyor. Afrika için Kamerun bir umut kapısı. Gönlümüzün ülkeleri gibi yeşermesi için onlara, onların da samimi niyetlerle kapılarını çalan misafirlere ihtiyacı var.