Genellikle kasık bölgesindeki bir artere bir kateter yerleştirilir ve koroner arter ağacının tıkalı bölümüne ilerletilir. Görüntüler kullanılarak bir plan yapılır. Daha sonra kateterin üzerinden balon geçirilir ve tıkalı kısımdan şişirilir. Böylece tıkanıklık açılır ve kan akışı tekrar sağlanır.
Kardiyak anjiyoplastide, tıkanıklığın tekrarını önlemek ve kan akışını korumak için stent adı verilen ince bir tüp veya yapay damar yerleştirilir ve yerleştirilir. Koroner arterlere iki tip stent yerleştirilir: İlaç kaplı stentler ve ilaç salmayan çıplak metal stentler. Elute ilaçlı stentler, daralma veya tıkanıklığın tekrarını önlemek için stenotik segmente sürekli olarak belirli dozlarda ilaç salmaktadır.
Tıkanan koroner arter anjiyoplasti ile açılıp kan akışı stent ile sağlandığında, koroner arter hastalığının tipik semptomları olan göğüs ağrısı ve nefes darlığı geriler veya kaybolur.
Bu işlem neden yapılır?
Sağlıksız beslenme, vücutta fazla yağ birikmesi, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi belirli nedenlerle kalbi besleyen atardamarlarda yağ parçacıkları birikmeye başlar. Plak adı verilen bu yapılar, risk faktörleri ortadan kaldırılmadığı sürece zamanla büyür. Sonuç olarak, ateroskleroz adı verilen bir durum gelişir ve koroner arterlerin daralması ve ardından tamamen tıkanması ile sonuçlanır.
Koroner arterler kalbi besleyen damarlar olduğu için daralma ve tıkanmalar kalp dokusuna zarar vererek zamanla kalp fonksiyonlarının kaybına neden olur.
İlaç tedavisi, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile kendini gösteren koroner arter hastalığına yardımcı olmazsa anjiyoplasti ilk seçenektir.
Anjiyoplasti, koroner arter darlığını ortadan kaldırdığında ve gerekirse stent takıldığında kalbe giden kan akışı yeniden sağlanacak ve semptomlar zamanla gerileyecektir.
Ancak bir majör koroner arter tıkalıysa veya birden fazla koroner arter dar veya tıkalıysa, majör bir ameliyat olan koroner arter baypas ameliyatı gerekebilir.
Riskler
Minimal invaziv bir prosedür olan koroner anjiyoplasti ile karşılaşılabilecek riskler şunları içerir:
Ani tıkanma: Açıklık elde edildikten sonra kan damarı bir pıhtı veya plak tarafından yeniden tıkanır. Bu sorunu aşmak için tıkanmış segment tekrar genişletilir ve stent yerleştirilir.
Yeniden darlık: Tıkanan koroner arterdeki kan akışı düzeldikten sonra stent yerleştirilmezse tıkanıklık tekrarlayabilir. Yeniden stenoz genellikle risk faktörlerinin (kan şekeri, kan lipidleri ve kan basıncı) kalıcılığına bağlıdır.
Stent içi stenoz: Stent lümeninde plak oluşumları gelişerek stenoza neden olabilir. İlaç kaplı stentlerde bu risk daha düşüktür.
Koroner anjiyoplastinin diğer riskleri arasında kalp krizi, felç, organ sorunları ve kalp ritmi bozuklukları yer alır.
Uzmanlarımız, komplikasyon riskini en aza indirmek için tüm uygulamaları yapacak ve doktorlarımız, yukarıda listelenen riskler ve diğer tüm olası komplikasyonlar hakkında sizi ameliyat öncesi bilgilendirecek ve tüm endişelerinizi giderecektir.
Hazırlık
Doktorunuz işlemden önce sağlık geçmişinizi gözden geçirecek ve genel sağlığınızı değerlendirecektir.
Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Ünitelerimizde düz anjiyografi cihazı bulunmakta olup, MR ve BT ile kalp ve koroner arterlerin görüntüleri hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
İkinci aşamada koroner anjiyografi yapılarak darlığın yeri ve anjiyoplasti ile tedavi edilip edilemeyeceği belirlenir. Koroner anjiyografide kasık veya kol atardamarına kateter adı verilen ince bir tüp yerleştirilir. Koroner arterleriniz, bu tüpten bir kontrast madde damlatılarak görüntüleniyor.
Darlık tespit edildikten sonra doktorunuz aynı seansta anjiyoplasti ve stent yerleştirme işlemini yapabilir ve gerekirse işlem ileri bir seansa ertelenir. Ancak şartlar uygunsa aynı seansta anjiyo ve anjiyoplasti kombinasyonu tercih edilir ve hasta için de avantajlıdır.
Acil durumlar dışında koroner anjiyografi ve anjiyoplasti için randevu alınır ve işlemden önce belirli bir süre (altı ila sekiz saat) yeme ve içmeyi bırakmalısınız. Genel sağlığınızın değerlendirilmesi için kan testleri, göğüs röntgeni, EKG ve diğer gerekli muayeneleri yaptıracaksınız.
Ayrıca reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar gözden geçirilecek ve almayı bırakmanız gereken ilaçlar hakkında bilgilendirileceksiniz.
Cerrahi ve erken postoperatif dönem
Koroner anjiyoplasti, genel anestezi gerektirmeyen minimal invaziv bir işlemdir.
İşlem sırasında hasta uyanıktır ancak sakinleşmek için sedatif ajanlar kullanılır.
Ponksiyon bölgesine lokal anestezi uygulandıktan sonra küçük bir kesi yapılır. Kasık veya kolunuzun bir arteri en sık tercih edilir. Artere kılavuz tel yerleştirildikten sonra bu kılavuz tel üzerinden kateter ilerletilir. Kateter yoluyla verilen kontrast maddesi, koroner arter(ler)in darlığının veya tıkanıklığının yerinin belirlenmesine yardımcı olur. Kateterin ucundaki ince balon stenotik segmentte şişirilir ve böylece darlık giderilir ve kan akışı tekrar sağlanır. Doktorunuz tıkanıklığın tekrarını önlemek için stent yerleştirmeye karar verebilir.
Stent takılmasına karar verilirse, kateterde çökmüş halde bulunan stent tıkanmış koroner artere ilerletilir. Balon şişirildikten sonra stent ilerletilir, genişletilir ve darlık bölgesinde bırakılır.
Bu işlemler tamamlandıktan sonra koroner arterlerin son durumunu görmek için tekrar görüntüler (anjiyogramlar) alınır. Kateter çıkarılıp küçük kesi dikildikten sonra işlem tamamlanır.
Anjiyoplastiden sonra genellikle bir gece hastanede kalırsınız ve genel sağlığınızın stabil olduğu teyit edildikten sonra taburcu edilirsiniz.
Eğer stent takılmışsa, hayatınızın geri kalanında doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçları almalısınız.
Doktorunuz anjiyoplasti, yaşam tarzı değişiklikleri ve egzersizler sonrasında evde nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda sizi bilgilendirecek ve bilgilendirecektir.
Kateter giriş yerinde kanama veya şişlik fark ederseniz veya lokal enfeksiyon belirtileri (kızarıklık, şişlik ve sıcaklık gibi) fark ederseniz hemen doktorunuzu aramalı veya en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli veya devlet acil servisini aramalısınız. taburcu olduktan sonra ateş, nefes darlığı veya göğüs ağrısı hissedersiniz.
Sonuçlar
Koroner anjiyoplasti tıkanmış veya stenotik koroner arteri açar ve kalp dokusuna kan akışını eski haline getirir. Böylece göğüs ağrısı, zayıf egzersiz kapasitesi ve nefes darlığı gibi darlığın neden olduğu semptomlar geriler veya kaybolur.
Ancak darlık veya tıkanmaya sigara, tansiyon, yüksek kan lipidleri, kolesterol, şeker hastalığı ve sağlıksız beslenme gibi risk faktörleri neden olduğu için anjiyoplasti sonrası bu risk faktörlerinin tamamen ortadan kaldırılması veya azaltılması gerekir. Aksi takdirde öngörülemeyen bir gelecekte bir darlık veya tıkanmanın tekrarlaması kaçınılmazdır.