Karın ve kasık fıtığı, karın ön duvarı kaslarının ve zarlarının zayıfladığı bir yerde balon şeklinde kese oluşmasıdır. Karın duvarının zayıflığı, yaşlanmaya, karın içi basıncını artıran faktörlere (ağır kaldırma, öksürme, ıkınma vb.), bebeklerde ve çocuklarda karın duvarının zayıflığına, karın duvarı anatomisinin kesi nedeniyle deformasyona uğramasına bağlı olabilir. , gebelik ve travma.
Fıtıkların büyük çoğunluğu kasık bölgesinde meydana gelir ancak göbek deliği ve çevresinde ve karın ameliyatı için yapılan kesi çevresinde de fıtıklar görülebilir.
Karın ve kasık fıtıkları asemptomatik kalır ve uzun yıllar şikayete neden olmayabilir. Ancak genellikle karın zarları ve bağırsağın küçük bir kısmı kese içine itildiğinde ağrı ile kendini gösterir. Başlangıçta, bu şişkinlik karın boşluğuna indirgenebilir. Bu şişkinlik zamanla büyüdüğünde karın içi basıncının artması, ağır kaldırma, ıkınma veya öksürme gibi fıtık başlangıcına neden olan faktörler keskin bir ağrı ve yanık hissine neden olur.
Fıtık kesesi artık karın boşluğuna indirilemediğinde, karın ve kasık fıtıklarının tedavisi için cerrahi bir seçenek haline gelir. Hapsedilme adı verilen bu durumda fıtık kesesi boğulur ve kese içine “fıtıklaşan” dokulara giden kan akışı durur ve dokuların ölümüyle (nekroz) sonuçlanır. Ameliyat gerektiren fıtığın endişe verici semptomları, güçlü mide bulantısı ve kusma, ateş ve çok keskin veya dayanılmaz ağrıdır.
Fıtık ameliyatları, fıtık, ağrı ve şişmeye neden olduğunda veya fıtık karın boşluğuna indirgenemediğinde endikedir. Fıtık ameliyatının amacı karın duvarının zayıf noktasını onarmak ve desteklemektir.
BU İŞLEM NEDEN YAPILIR?
Fıtık ameliyatları, fıtık, ağrı ve şişmeye neden olduğunda veya fıtık karın boşluğuna indirgenemediğinde endikedir. Fıtık ameliyatının amacı karın duvarının zayıf noktasını onarmak ve desteklemektir.
Fizik muayenede karın duvarında veya kasıkta bir şişlik görülmesi ile fıtık tanısı konur. Bazı belirsiz durumlarda doktorunuz sizden hareketsiz durmanızı ve öksürmenizi isteyecektir. Bu manevra karın içi basıncı arttıkça şişkinliğin daha belirgin görünmesini sağlar.
Fıtık onarımı genel anestezi altında açık cerrahi ile yapılsa da laparoskopik yöntem de kullanılabilir. Laparoskopik yöntemin hızlı iyileşme, daha kısa hastanede yatış ve daha az postoperatif rahatsızlık gibi avantajları vardır. Hasta güvenliği açısından iki yöntemin hiçbiri birbirinden üstün değildir.
RİSKLER
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi fıtık onarımı ameliyatlarında da bazı riskler vardır.
- Anesteziye bağlı komplikasyonlar
- Fıtık çevresindeki sinirlerin ve kan damarlarının hasar görmesi
- fıtık nüksü
- enfeksiyon
- hematom
- Gastrointestinal obstrüksiyon
Modern tıbbın izin verdiği tüm olası önlemler risklerin oluşmasını önlemek için alınsa da, risklerin tamamen ortadan kaldırılacağını garanti etmek mümkün değildir.
Uzman cerrahi ekibimiz, komplikasyon riskini en aza indirmek için tüm uygulamaları yapacak ve cerrahlarımız, yukarıda listelenen riskler ve diğer tüm olası komplikasyonlar hakkında sizi ameliyat öncesi bilgilendirecek ve tüm endişelerinizi giderecektir.
HAZIRLIK
Fıtık onarımı ameliyatı genel analjezi altında gerçekleştirilen bir işlemdir. Cerrahınız, genel sağlığınızın bu işlem için uygun olup olmadığını belirleyerek ameliyatı planlamak, ameliyat için risk oluşturan durumları belirlemek ve tedavi etmek için bir dizi değerlendirme yapar.
- Sağlık geçmişinin gözden geçirilmesi
- Ayrıntılı bir fizik muayene
- Cerrahi riskleri değerlendirmek için gerekli laboratuvar testleri ve radyoloji çalışmaları
- Anestezi ile ilgili komplikasyonları en aza indirmek için anestezi uzmanı ve diğer laboratuvar testleri ve radyoloji çalışmaları ile değerlendirme
Ameliyatın risk oluşturmadığı doğrulandıktan sonra, sigara içiyorsanız sigarayı bırakmanız ve kanama riskini artıran bazı ilaçları bırakmanız istenecektir. Diğer tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, bitkisel ürünler ve takviyeler de sorgulanacak ve bunları almaya devam etmeniz veya bırakmanız konusunda bilgilendirileceksiniz.
Ameliyat öncesi detaylı olarak işlem hakkında bilgilendirilirsiniz. İşlemin tüm detayları, olası riskleri ve iyileşme süreci anlatılır.
Ayrıca ameliyattan önce belirli bir zamanda yeme ve içmeyi bırakmanız talimatı verilecek ve planlanan tarihte ameliyat olmak için bu talimata kesinlikle uymalısınız.
Ameliyatın risk oluşturmadığı doğrulandıktan sonra, riskleri en aza indirmek ve ameliyat sonrası iyileşmeyi kolaylaştırmak için sigara içiyorsanız sigarayı bırakmanız istenecektir. Diğer tıbbi durumlar için aldığınız reçeteli ve reçetesiz ilaçlar gözden geçirilir ve gerekirse ameliyattan önce bırakmanız gereken ilaçlar (yani kanama riskini artıran kan sulandırıcılar) hakkında bilgilendirilirsiniz. Ayrıca kronik hastalıklar (diabetes mellitus, hipertansiyon vb.) için aldığınız ilaçların dozu da geçici olarak değiştirilebilir. Diğer tüm reçetesiz ilaçlar, bitkisel ürünler ve takviyeler de sorgulanacak ve bunları almaya devam etmeniz veya bırakmanız konusunda bilgilendirileceksiniz.
Ayrıca ameliyat sonrası dönemi daha iyi yönetebilmek için taburculuk, taburculuk sonrası konaklama ve seyahati bu aşamada planlamak mantıklıdır..
CERRAHİ VE ERKEN POSTOPERATİF DÖNEM
Ameliyathanede rutin preoperatif hazırlıklar (intravenöz ilaç verilmesi, boğaza solunum tüpü takılması vb.) tamamlandıktan sonra anestezik gaz ve oksijen soluyarak bilinç kaybına neden olacaksınız; Daha sonra kesi bölgesinin derisi açık veya laparoskopik cerrahi için temizlenir.
Açık cerrahide cerrah fıtık kesesini bulmak için karın duvarında bir kesi yapar. Keseye sıkışan dokular karın boşluğuna indirildikten sonra karın duvarının zayıf noktası onarılır ve tekrarlamaması için meş adı verilen destek materyali yerleştirilir.
Laparoskopik yöntemde cerrahınız karın derinizde dört küçük kesi yapar.
İlk olarak, karın boşluğunuz bu kesilerden birinden CO2 gazı ile şişirilir. Ardından karın boşluğunuza bir kamera yerleştirilir. Karın boşluğunuza yerleştirilecek cerrahi aletler için diğer kesiler kullanılır.
Yine keseye sıkışan dokular karın boşluğuna indirildikten sonra karın duvarının zayıf noktası onarılır ve tekrarlamaması için meş adı verilen destek materyali yerleştirilir.
Anestezinin etkisi geçene kadar yakından izleneceksiniz ve ardından odanıza transfer edileceksiniz.
Anesteziden çıktıktan ve yürümeye hazır hale geldikten sonra sağlık uzmanlarımız tarafından veya gözetiminde mobilize edileceksiniz.
Ameliyat sonrası ağrıyı yönetmek için ameliyattan sonra size ağrı kesici(ler) verilecektir. Ayrıca olası bir enfeksiyonu önlemek için antibiyotik kullanmanız gerekebilir.
Ameliyat bölgenizi korumak için yapmanız gerekenler detaylı olarak anlatılacaktır. Ayrıca yara bakımı hakkında detaylı olarak bilgilendirileceksiniz.
Ameliyatın sonucunu korumak ve desteklemek için ameliyat sonrasında doktorunuzun tüm talimatlarına uymanız çok önemlidir.
SONUÇLAR
Dört fıtık ameliyatı, aynı gün taburcu olabilirsiniz. Ancak cerrahınız gerekli görürse, genel sağlığınızı stabilize etmek için bir gün hastaneye kaldırılabilir.
Fıtık boğulması (hapsedilme) gibi yüksek riskli bir durum nedeniyle ameliyat olduysanız ve komplikasyonlar gelişirse hastanede kalış süreniz muhtemelen uzayacaktır.
Fıtık ameliyatlarından sonra öncelikle karın içi basıncını artıran hareketlere dikkat etmelisiniz. Ameliyat yaranız tamamen iyileşene kadar yataktan kalksanız bile yardıma ihtiyacınız olmalı veya doktorunuzun talimatına göre kalkmalısınız.
Kendinizi tamamen iyi hissetmeniz ve normal hayatınıza devam etmeniz bir ila iki hafta sürecektir. Bu zaman aralığında doktorunuzun talimatlarına harfiyen uymanız ameliyatın sonuçlarının korunması açısından son derece önemlidir.