Diyabetik ayak, yanıklar, varisler, yatak yaraları ve enfeksiyon kaynaklı yaralar kök hücre uygulaması ile tedavi edilebilir. Kök hücreler hastanın kendi kanından üretildiği için hiçbir yan etki görülmez ve yıllarca yaralanmamış yaralar için bile kısa süreli iyileşme sağlanabilir. İşte detaylar…
KÖK HÜCRE NEDİR?
Kök hücre, farklı hücre tiplerine dönüştürülebilen farklılaşmamış bir hücredir. Bu hücreler embriyonun temel yapısını oluşturur, ancak doğumdan sonra vücutta bulunur. Yetişkinlikte kök hücrelerin ana dokuları; Kemik iliği, yağ dokusu ve kan.
KÖK HÜCRE NE YAPAR?
Bir yaranın kapanmasında rol oynayan hücreler, fibroblast denilen hücrelerden, kolajen üreten hücrelerden, endotel oluşturan hücrelerden ve keratosit adı verilen derin tabakayı oluşturan hücrelerden gelir. Kemik iliğinden veya yağ dokusundan elde edilen kök hücreler bu bölgeye verildiğinde kök hücre o bölgenin şartlarına göre gerekli hücre tiplerine dönüştürülür ve yara iyileşmesi belirgin şekilde hızlanır.
NEDEN KÖK HÜCRE?
“Nasıl bir hücreye ihtiyaç var, neden doğrudan o hücreye verilmiyor? Sonunda kök hücre bir daha o hücreye dönüşmeyecek mi?” soruları geliyor. Elbette tüm bunlar mümkün, günümüzde bile cilt yamalama işlemi yapılıyor ama aynı yaştaki hücreler oraya getiriliyor. Yani çoğalma ve kolajen üretme kapasitesi azalmış hücreler verilir. Ancak kök hücre verildiğinde oluşan hücreler gerçekten yeni doğan hücrelerdir.
KÖK HÜCRELER NEREDEN GELİYOR?
Yağ dokusu ve kemik iliği en sık kullanılan kaynaklardır. Minyatür bir liposuction işlemi ile yağ dokusu alınır. Kemik iliği, uyuşturulduktan sonra bir enjektör vasıtasıyla pelvik kemikten çıkarılır. Aslında sözde kemik iliği bu bölgeden gelen bir kan taşıdır. Her iki süreç de oldukça basit ve tehlikelidir.
KÖK HÜCRE UYGULAMASI NE KADAR ZAMAN ALIR?
Yağ dokusu veya kemik iliği alındıktan sonra bu dokulardaki kök hücreler özel sistemlerde çıkarılır ve 1-2 ml sıvı içinde toplanır. Bu işlem yaklaşık 2-3 saat sürer. Elde edilen kök hücreler hemen yara bölgesine verilir. Daha sonra hasta taburcu olur ve kısa sürede iş ve sosyal hayatına dönebilir.
KÖK HÜCRE TEDAVİSİ NE ZAMAN YAPILIR?
Yara tedavisinde kök hücreler ilk seçenek değildir. Altta yatan hastalıkların tedavisi, iyi yara bakımı ve düzenli kontroller ile yaraların çoğu iyileşebilmektedir. Bu işlemlere yanıt vermeyen tüm yaralar için kök hücre kullanılmaktadır.
Kök hücre tedavisi uzman doktorlarda ve tam donanımlı merkezlerde yapılmalıdır.