6 Temmuz 1996 günü evinin önünde gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu ölen Kutlu Adalı hakkında araştırmalar yapılıyor. Peki Kutlu Adalı kimdir? Kutlu Adalı cinayeti hakkında detaylar…
KUTLU ADALI KİMDİR?
Kutlu Adalı, (d. 1935, Lefkoşa – ö. 6 Temmuz 1996, Kuzey Lefkoşa) Kıbrıs Türkü gazeteci, şair, yazar, bürokrat.
Türkiye’nin Antalya ilinde ilk, orta ve lise eğitimini yaptı. Kıbrıs’a 1954 yılında geri döndü. Kıbrıs’ta 1950’lerden itibaren kitaplar ve dergilerde yazılar yazmaya başladı. Kendisine ait Beşparmak Yayınevi’ni 1959’da kurdu. Beşparmak adlı kültür dergisini çıkardı. Söz, Ortam, Kıbrıs Postası ve Yeni Düzen gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Yaşamı boyunca şiir yazmaya da devam etti.
Rauf Denktaş’ın 1961 – 1972 yılları arasında özel kalem müdürlüğünü yaptı. Fakat kamu hizmetinden ayrılması ile 1985’ten sonra Denktaş’a muhalefet eden ve Kıbrıslılık kavramını öne çıkaran köşe yazıları yazmaya başladı. Kıbrıs Türk Barış Derneği ile Bağımsız ve Federal Bir Kıbrıs İçin Temas Grubu’nun kurucuları arasında yer aldı.
Suikast
6 Temmuz 1996 günü evinin önünde gerçekleştirilen silahlı saldırıda öldürüldü. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti emniyet müdürlüğünün başlattığı soruşturma sonuç vermedi ve cinayeti kimin işlediği belirlenemedi. Bunun üzerine eşi İlkay Adalı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye aleyhine dava açtı. 31 Mart 2005’te mahkeme, cinayet hakkında yeterli ve inandırıcı araştırma yapılmadığı gerekçesi ile Türkiye’yi mahkûm etti. Manevî tazminat olarak İlkay Adalı’ya üç ay içinde ödenmek üzere 20 bin avro, mahkeme masrafları için ise 75 bin avro, toplamda ise 95 bin avro Türkiye’ye para cezası kesildi.
Cinayetinin arka planında Adalı’nın hakkında araştırma yaptığı, çok değerli tarihî eserlerin yer aldığı St. Barnabas Kilisesi ve İkona Müzesin’de gerçekleşen silahlı soygun olduğu ileri sürüldü. Sözkonusuysa soygun, 14 Mart 1996’yı 15 Mart’a bağlayan gece gerçekleşti. Üç nöbetçiyi etkisiz hâle getirerek bir odaya kilitleyen maskeli ve silahlı kişilerin neler çaldığı açığa çıkarılamadı. Adalı, baskından dokuz gün sonra, 23 Mart günü yayımladığı haberinde, soygunda KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’na bağlı resmî araçların kullanıldığını açıkladı. Bu haberden sonra kamuoyunda oluşan merak üzerine, Başbakan Hakkı Atun olayın “askerî bir operasyon” olduğunu açıkladı. Kutlu Adalı, 2 Nisan 1996 tarihinde tehdit edildiğini açıkladı. Adalı’nın açıklaması ve tehditler hakkındaki uyarıları emniyet yetkilileri tarafından dikkate alınmadı. 6 Temmuz 1996 tarihinde suikast gerçekleşti.
Cinayet çeşitli kesimleri ifade özgürlüğünü savunucu tepkilere itti. Burhan Eraslan, verilen tepkileri “Gerçekten de bu cinayet, Kutlu Adalı’nın yazılarıda talep ettiği gibi “konuşan toplum”un başlangıcı oldu.” diyerek yorumladı.
Eserleri
- Köy Raporları, 1961, 1962, 1963
- Dağarcık, 1963, (Gezi yazıları)
- Söyleşi, 1968,
- Çirkin Politikacı Pof, 1969 (Hiciv)
- Hayvanistan, 1969 (Hiciv)
- Sancılı Toplum, 1969
- Köprü, 1969, (Oyun)
- Şago, 1970, (Oyun)
- Nasrettin Hoca ve Kıbrıs, 1971