Omurga ameliyatı, ön-arka düzlemde fizyolojik eğriliklere sahipken, dikey düzlemde boyundan kuyruk sokumuna doğru uzanır. Bu fizyolojik eğriliklerin azalması ya da artması ve omurganın dönmesi ya da yana doğru eğilmesi pek çok sorunu beraberinde getirir. Omurga ameliyatı cerrahisinin amacı, anormal eğriliklerin neden olduğu ağrıyı gidermek ve ağrıyı gidermek için kifoz ve anormal vücut duruşunu düzeltmek, postür bozukluğundan kaynaklanan eklem problemlerini tedavi etmek ve ileri evre hastalıklarda bayılmayı dahi içerebilecek diğer nörolojik semptomları yönetmektir. .
Omurgada oluşabilecek anormallikler doğuştan olabileceği gibi, çalışırken deformasyon, yanlış vücut duruşu gibi nedenlerle de kazanılmış olabilir.
Skolyoz, omurganın en yaygın anormal eğriliğidir.
OMURGA AMELİYATI HAKKINDA
Skolyoz, omurganın deformitesini ifade eder. Bu durum, omurganın dorsal ve lomber düzeyde yana doğru eğrildiği bir durumu ifade eder ve vücut yüksekliğinin hızlı artması sırasında kızlarda daha sık görülür.
Normal insan anatomisinin yandan görünümünde omurgada bazı eğrilikler görülebilir. Örneğin, dorsal omurga geriye doğru kıvrılırken servikal ve lomber omurgalar öne doğru kıvrılır. Bununla birlikte, omurga ön-arka düzlemde düz görünür. Skolyoz, anormal rotasyonun eşlik ettiği bu düzlemde omurganın “S” veya “C” konfigürasyonunu ifade eder. Anormal eğriliğe bağlı skolyozlu hastalarda omuz asimetrisi, dorsal kamburluk, anormal vücut duruşu ve lomber eğrilik asimetrisi görülebilir.
Durumu teşhis etmek için öne eğilme testi kullanılır. Test şüpheli sonuçlar verirse kişiden ellerini sıkması, öne eğilmesi ve ellerini dizlerinin arasında tutması istenir. Bu sırada doktor hastanın arkasında durarak dorsal omurgada asimetri olup olmadığını kontrol eder. Asimetri tespit edilirse skolyoz düşünülür. Ancak bu konuda uzmanlaşmış bir omurga cerrahına görünmeniz gerekecektir.
OMURGA AMELİYATI NEDİR?
Omuz asimetrisi, dorsal kamburluk ve lomber eğrilik asimetrisi skolyoz belirtileri olabilir.
Skolyozun altında yatan birçok neden vardır. Doğuştan gelen vakalarda sorun, omurların gelişmesi veya ayrılmasından kaynaklanabilir. Kas bozuklukları veya serebral palsi gibi sinir hastalıkları nöromüsküler vakalarda rol oynayabilir. Bununla birlikte, durum en yaygın olarak idiyopatiktir veya başka bir deyişle, altta yatan net bir neden yoktur. Bu tip genellikle erken ergen kızlarda teşhis edilir. Genetik ve çevresel faktörler iddia edildi.
Omurga cerrahınız ilerlemeyi durdurmak için önlemler alabilir.
Ağır cisimleri kaldırmanın veya sırtı kamburlaştırmanın skolyoza yol açtığına dair net bir kanıt yoktur. Ancak bilgisayarla çalışırken veya ders çalışırken iyi bir vücut duruşu ile çalışırsanız omurga kaynaklı ağrıların önüne geçilebilir.
Endişelenme; skolyoz tedavi edilebilir bir durumdur. En kısa zamanda mutlaka bir omurga cerrahına görünmelisiniz.
Spor sınırlaması yoktur. Yüzme, voleybol, basketbol ve pilates, sırt kaslarını çalıştırdıkları ve vücut dengesi ve kontrolüne yardımcı oldukları için daha sık tavsiye edilir.
Tedavi eğrilik açısına, hastanın yaşına ve vücudunun gelişim düzeyine göre planlanır. Dar açılar ve erken evre vakalar için doktorunuz düzenli takip ile birlikte korse ve egzersiz seçenekleri sunacaktır. Ancak bu tedavi yöntemlerinin etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Bu nedenle eğrilik ilerleyebilir. İleri evre eğrilikler (açı >45°) için cerrahi tedavi önerilir. Vidalar omurlara çakılır ve birbirine çubuklarla bağlanır. Omurga ameliyatları yüksek riskli ameliyatlar olmasına rağmen, ameliyatlar uzman cerrahlar tarafından yapılırsa risk en aza indirilebilir. Ayrıca ileri teknoloji, cerrahlara önemli imkanlar sağlamaktadır. şimdi,
Ameliyat sonrası bakım her skolyoz tipine göre değişir, ancak en yaygın tip olan idiyopatik skolyoz için emilebilir dikişler kullanılır. Ağrıyı yönetmek için hasta kontrollü analjezi 2 gün sürdürülür. Herhangi bir komplikasyon olmazsa hastalar ameliyattan ortalama 3 ila 4 gün sonra taburcu edilir. Hastaların 10 gün sonra banyo yapmasına izin verildi. Hastalar ortalama 3 hafta sonra okula gitmeye başlayabilir. Ameliyattan sonra hastaların genellikle korse ihtiyacı olmaz.
AMELİYAT SÜRECİ
Tüm omurga ameliyatı mikroskobik görüntüleme altında mikrocerrahi yöntemlerle yapılmakta ve son zamanlarda endoskopik yöntemler kullanılmaktadır; bu disiplinde cerrahların eğitimi ve uzmanlığı, teknik ekipmanın mevcudiyeti kadar önemlidir.
Minimal İnvaziv Cerrahi Müdahaleler
Servikal, Torasik ve Lomber Disk Fıtıklarının Mikrocerrahi Tedavisi
Stenotik Spinal Kanalın Cerrahi Tedavisi
Spondilolistezis Cerrahisi
Ağrının Tam Endoskopik Tedavisi
Omurga Tümörleri
Omurilik Tümörleri
Baş ve Omurga Travmalarının Cerrahi Tedavisi
Beyin Tümörü Cerrahisi (Yetişkin ve Pediatrik)
Endoskopik Hipofiz Bezi Ameliyatları
Beyin Damar Cerrahisi
Hidrosefali Cerrahisi
Konjenital Bozukluklar
OMURGA AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Ameliyat sonrası hasta veya ameliyat olması planlanan hastaların çeşitli tedavi ve takip seçenekleri açısından değerlendirilmesi çok önemlidir.
Minimal invaziv prosedürler hastanede kalış süresini kısaltabilir. Hastanede kalış süresi hastanın durumuna ve yapılacak işleme göre değişmekle birlikte omurga cerrahisi hastaları genellikle 2 ila 3 gün içerisinde evlerine taburcu edilirler.
Minimal invaziv prosedürlerin geleneksel yöntemlere göre daha az postoperatif ağrıya neden olduğuna inanılırken, kaslara ve yumuşak dokulara dokunulmamaktadır. Son zamanlarda, modern ağrı yönetimi modaliteleri ağrının yönetimini ve rahatlamasını kolaylaştırmaktadır.
Doktorunuz iyileşmeyi ve güçlenmeyi hızlandırmak için fizyoterapi önerebilir. Bu, prosedüre ve genel fiziksel durumunuza bağlı olacaktır. Özel egzersizler, iş ve günlük yaşam aktivitelerine katılacak kadar güçlü olmanıza yardımcı olacaktır.
Otururken, ayakta dururken ve yürürken doğru vücut duruşu konusunda eğitileceksiniz.
Ameliyattan sonra günlük yaşam aktivitelerine başlamak için gereken süre, cerrahi işleme ve durumunuza göre değişir. Doktorunuz, iyileşmenin beklendiği gibi ilerlemesini sağlamak için ameliyat sonrası sizi değerlendirecektir.