Riskli gebelikler anne ve bebeğin hayatını tehdit eden önemli bir sorundur. Bazı gebelikler izlem sırasında riskli hale gelirken, bazıları ise annenin gebelik öncesi sağlık sorunları nedeniyle başlangıçta başlamaktadır. Riskli gebeliklerin bu alanda deneyimli kişiler tarafından takip edilmesi hayati önem taşımaktadır. Hamilelik öncesi ve sırasında dikkatli takip, doğum komplikasyonlarını azaltırken, anneye ve bebeğine yeni bir başlangıç yapma fırsatı verir. İşte detaylar…
RİSKLİ GEBELİKLERİN TAKİBİ UZMANLAR TARAFINDAN YAPILMALIDIR.
Riskli gebeliklerin altında yatan nedenler, gebeliğe özgü bir durum olabileceği gibi, annenin önceden var olan hastalığının gebelik sırasında mutasyona uğramasından da kaynaklanabilir. Gebelikte risk oluşturabilecek sorunlar tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 6-8’inde ortaya çıkar. Öte yandan, mevcut sorunun daha da kötüye gitme ve ciddi bir tehlikeye yol açma olasılığı yüzde 50’nin üzerindedir. Bu nedenle riskli bir gebeliği olan anne ve bebeğinin yetkin ellerde, tam teşekküllü hastanelerde takip edilmesi ve doğum yapması hayatı için çok önemlidir.
HAMİLELİĞİN RİSKLİ OLMASININ BİRÇOK NEDENİ VAR!
Gebeliğin riskli olmasına neden olan faktörler 4 farklı gruba ayrılmaktadır. Bunlar;
Gebeliğin başlangıcında risk oluşturan nedenler: 35 yaş üstü veya 17 yaş altı, kilolu veya aşırı zayıf, önceki gebeliklerin ölü ve anomalili sonlandırılması, önceki gebeliklerde erken doğum, gebelik zehirlenmeleri, çoğul doğumlar ve sezaryen ile doğum gibi nedenler, akraba evliliği risk faktörleri arasındadır.
Annenin gebelik öncesi hastalıkları: Kronik hipertansiyon, diyabet, epilepsi, kalp hastalıkları, astım, tiroid hastalıkları, psikiyatrik hastalıklar ve kanama-pıhtılaşma bozuklukları gibi annenin gebelik öncesi mevcut hastalıkları anne ve bebek için hayati tehlike oluşturmaktadır.
Gebelik takibi sırasında ortaya çıkan sorunlar : Sadece devam eden gebelik sırasında ortaya çıkan sorunlardır. Çoğul gebelikler, kanama, su kaçırma, erken doğum riski, düşük riski, servikal kısalık, gebelik zehirlenmesi (preeklampsi), gebelikte ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalma, gebelik şekeri, down plasenta bunlardan bazılarıdır.
Bebeğe bağlı gebelik sorunları: Fetusta görülen anomaliler, fetal tarama testlerinde risk tespiti, bebeğin su seviyesinin düşük veya yüksek olması, büyüme geriliği riskli gebeliğe neden olan faktörler arasındadır.
HAMİLE KALMADAN ÖNCE GENEL SAĞLIK KONTROLLERİNİZİ YAPTIRIN
Riskli gebeliklerin tespiti için bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin gebelik oluşmadan önce genel sağlık kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir. Daha önce düşük yapmış anne adaylarının önceki düşüklerin kaç hafta olduğu ve nasıl olduğu gibi detaylar uzmanlar tarafından değerlendirilmelidir.
Ancak gebelik öncesinde veya başlangıcında memede lezyon olup olmadığına bakılmalı ve smear testi yapılmalıdır.
HAMİLELİKTE HER AN HER ŞEY OLABİLİR!
Olgu, devam eden normal gebelikte herhangi bir zamanda değişebilir. Bu nedenle risk grubunda olsun ya da olmasın her anne adayı için periyodik 4 boyutlu ultrasonografik muayeneler ve bazı takip analizleri yapılmalıdır. Bazı özel durumlarda anne karnından su alınarak muayene edilerek gerekirse anne karnındaki bebeğe cerrahi müdahaleler yapılabilir.