Saç dökülmesi yaşayan kişilerin yeni saçlara kavuşmalarının en doğal ve kalıcı yolu saç ekimidir. Saç ekiminde saç dökülmesi olan bölgelere hastanın kendisinin sağlıklı saçları ekilir. İşte detaylar…
KİMLER SAÇ EKİMİ YAPTIRABİLİR?
Günümüzde 50 yaş üstü erkeklerin neredeyse yüzde ellisi saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıyadır. Bu nedenle saç ekimi erkekler için en sık yapılan estetik operasyondur. Saç dökülmesi erkeklere özel bir durum değildir. Birçok kadın ayrıca saç dökülmesi veya incelme sorunları yaşar. Genetik özellikler saç dökülmesinin en önemli nedenlerinden biridir ancak yaşlanma, travmatik yaralanmalar veya çeşitli tıbbi rahatsızlıklar sonucu da ortaya çıkabilir. Saç ekimi, saç dökülmesinin nedeni ne olursa olsun, yeterli miktarda saç köküne sahip olan tüm kişilere başarı ile yapılabilmektedir. Sadece saçlı deride değil, kaş, bıyık, sakal gibi vücudun diğer kıllı bölgelerindeki kayıplar için de ekim yöntemi başarıyla uygulanabilmektedir.
SAÇ EKİMİNDE HANGİ YÖNTEMLER KULLANILIR?
Saç ekimi işlemlerinde; Herhangi bir iz bırakmayan FUE yöntemi veya başın arka kısmında hafif bir iz bırakabilecek FUT yöntemi başarı ile uygulanmaktadır. FUE yönteminde saç kökleri tek tek alınıp eksik bölgelere ekilirken, FUT yönteminde ense bölgesinden içinde saç bulunan bir cilt bandı alınır. Saç ekimi yaptıracak hastanın donör bölge olarak kullanılacak başının arka kısmında ve yanlarında sağlıklı saçlara sahip olması gerekir. Saçın rengi ve kalınlığı, mukavemet ve dalgalılık gibi özellikleri gibi diğer faktörler de işlemin sonucunda etkilidir. Tercih edilecek yönteme saç ve saçlı deri analizi yapıldıktan sonra hastanın öncelikleri de dikkate alınarak karar verilmelidir. Çoğunlukla iz bırakmayan FUE yöntemi tercih edilse de bazı durumlarda FUT yönteminin kullanılması gerekebilir. Saç ekimi sadece kellik için değil, seyrelmiş bölgelerdeki saç yoğunluğunu arttırmak için de yapılabilir.
SAÇ EKİMİ İŞLEMİ NE KADAR SÜRER?
Saç dökülmesinin miktarına göre işlem birkaç saat içerisinde tamamlanır. Eğer saçsız alan çok geniş ise tedaviyi tamamlamak için birkaç seans gerekebilir. Genelde lokal anestezi altında sedasyon ile müdahale yapılır.
TEDAVİ SONRASI İYİLEŞME/İYİLEŞME SÜRESİ NEDİR?
İşlem sonrası hastanın baş kısmına özel bir bandaj uygulanır ve hasta birkaç saat sonra taburcu edilir. Ağrı nadir olmakla birlikte ağrı kesiciler ile ağrı kontrolü sağlanır. Hasta genellikle 3 günlük ev istirahatinden sonra başı kapalı olarak işine dönebilir. İlk tıbbi yara pansuman 5. günde yapılır.
SAÇ EKİMİ İÇİN SAÇLAR HANGİ BÖLGEDEN ALINIR?
İşlemde genellikle ense bölgesinden alınan saç kökleri hedeflenen saçsız bölgeye nakledilir. Alınan bu saç köklerine greft adı verilir. Nadir durumlarda hastanın ense bölgesinde veya şakak bölgesinde yeterli miktarda sağlıklı saç yoktur. Bu gibi durumlarda hastanın kolları veya göğüs duvarı gibi vücudun kıl bulunan diğer bölgelerinden saç kökleri alınabilir.
EKİLEN SAÇLAR DÖKÜLÜR MÜ?
Ekilen saçlar ekim işlemini takip eden birkaç hafta içinde dökülür ancak bu normal bir durumdur çünkü dökülen saçlar 3-4 ay sonra tekrar çıkacaktır. Bu geçici dökülme düzeldikten sonra ekilen saç kökleri özelliklerini korur ve dökülmezler. Ancak aynı bölgedeki orijinal saçlar dökülmeye devam edebilir ve saç yoğunluğundaki azalmaya bağlı olarak yeni bir saç ekimi planlanabilir. Saç dökülmesi cerrahi işlem sonrasında aşamalı olarak devam edebilir. Özellikle yeni saç çizgisi bölgesinde doğal olmayan bir görünüm ortaya çıkarsa daha sonra tekrar ek bir cerrahi müdahale gerekebilir.
SAÇ EKİMİ İÇİN ÖNEMLİ FAKTÖRLER NELERDİR?
Saç ekimi tüm tıbbi müdahalelerde olduğu gibi uygun koşullarda yapılmadığında bazı riskler taşır. Ancak saç ekimi işlemi deneyimli bir plastik cerrah tarafından hastane ortamında yapıldığında komplikasyonlar çok nadir görülür. Bunun yanı sıra deneyimli bir plastik cerrah ekibi tarafından saç ekimi işlemi yapıldığında tedavinin başarısı da artmaktadır.
SAÇ EKİMİNİN BAŞARISI NEDİR?
Saç ekiminin başarılı olması için saç köklerinin hızlı bir şekilde damarlanması yani köklerin yerleştirildiği bölgeye “yapışması” gerekir. Doğru bir yöntemle yapıldığında saç ekiminin başarı oranı oldukça yüksektir. Doğal bir görünüm için saçların dökülen bölgelere doğru mesafe, doğru açı ve doğru yoğunlukta ekilmesi gerekir.
SAÇ EKİMİNDE RİSKLER NELERDİR?
Her tıbbi işlem gibi saç ekimi de çeşitli riskler taşır. Saç ekimi uzun bir işlemdir ve saç dökülmesinin derecesine göre 1-2 yıl içerisinde birkaç ekim gerekebilir. Çok nadir de olsa enfeksiyon ve belirgin yara izi gibi komplikasyonlar görülebilir. Ameliyat sonrasında ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilen ağrı, rahatsızlık hissi, bir miktar morarma ve şişlik görülebilir. Saçların alındığı veya ekim yapılan bölgelerde uyuşmalar olabilir ve bu 2-3 ay içerisinde kendiliğinden düzelir.