Vücut görünümünde kadının fiziğini tamamlayan meme yapısı omuz genişliği, göğüs çevresi, bel ve kalça çevresi ölçümlerinde önemli bir yer tutar. Küçük boyutlu, biri diğerinden daha küçük ve farklı yapısal nedenlerden dolayı asimetrik görünüme sahip meme yapısı silikon meme protezleri ile estetik hale getirilebilir. Silikon uygulamaları emzirmeyi engellemez, kanser gibi hastalıklara zemin oluşturmaz. İşte detaylar…
DENEME PROTEZİ İLE İDEAL ÖLÇÜ
Meme protezleri meme şeklinde hazırlanmış balon benzeri yapılardır. Anatomik denilen yuvarlak şekilli ve damla şekilli olanları vardır. Bunlardan biri kadının meme yapısına uygun olarak seçilir. Balon kısmı silikon olup, protezin yüzeyi pürüzlü veya düz olarak üretilmektedir. Balonun içindeki dolgu malzemeleri farklılık gösterebilir; Günümüzde en çok tercih edilen meme protezleri silikon jel ile doldurulmuş olanlardır. Bunlar farklı boy ve hacimlerde üretilmekte olup, hastaya uygun protez ölçüsü doktorla detaylı bir görüşme sonrasında belirlenir. Ayrıca ameliyat sırasında deneme protezleri uygulanarak ideal protez bulunabilir ve bu ölçü belirlemesine göre orijinal protez yerleştirilebilir.
EMZİRMEYİ ENGELLEMEZ
Silikon ameliyatı olan hastalarda emzirmede herhangi bir engel yoktur ve meme kanseri dahil herhangi bir hastalığa yakalanma riski silikonsuz kişilere göre artmaz. Göğüs büyütme ameliyatında, vücut için bilinmeyen bir malzeme ile ameliyat sağlandığı için protezle ilgili sorunlar olabilir. Kapsül adı verilen bir zarın gelişmesi nedeniyle protez çevresinde sertleşme ve daralma olabilir. İnce zar herhangi bir sorun yaratmaz, orta kalınlıkta bir zar oluşursa memede hafif bir sertlik ve meme tabanında belirginlik fark edilebilir.
NORMAL MEME DOKUSU İLE AYNI
Silikon uygulanan memede mamografi ve cerrahi muayenede herhangi bir sorun oluşmaz ve Protez mamografide boşluk olarak görülür. Silikon protezli memede kanser gelişme riski artmaz, normal meme dokusu ile aynıdır. Meme kanseri gelişirse, meme kanserine yönelik cerrahi ve diğer tedavi biçimleri, protez memede standartlara uygun olarak uygulanır. Meme büyütme ameliyatına karar vermeden önce, rahatsız edici durum ve ameliyattan beklenti doktora açıkça anlatılmalı ve seçilecek protez, protezin kesisi, anestezi tipi, ameliyatın erken ve geç sonuçları olmalıdır. ayrıntılı olarak tartışılacaktır.
AMELİYAT İZLERİ ZAMANLA KAYBOLUR
Ameliyatta protezi uygulamak için 4-5 cm’lik bir kesi açılır. Bu iz yerleşimi meme altı kıvrımından, meme başı kenarından ve koltuk altından olabilir. Silikonun konumundan daha önemli olan, elde edilecek şekil ve boyuttur. Giriş pozisyonu nerede olursa olsun, bir iz kalacaktır. Bunlar başlangıçta fark edilir, ancak zamanla belirsiz hale gelir. Hastanın meme yapısına göre protez meme dokusunun arkasına veya göğüs kasının arkasına yerleştirilebilir.
AMELİYATTAN 4 GÜN SONRA İŞE DÖNÜŞ
Protez göğüs kasının arkasına yerleştirilirse birkaç gün kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Ameliyattan sonra memeye sütyen veya bandaj uygulanır. Çözülmeyen dikişler varsa 10-12 gün sonra alınabilirler. Erken dönemde şişlik, meme ucunda hissizlik ve ciltte morumsu renk değişikliği olabilir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Hasta 4-5 gün içinde işine dönebilir. 3-4 hafta sonra protez yerine oturur ve meme normal fonksiyonlarını yerine getirir. Hastanın 2 ay boyunca zıplama ve koşma gerektiren ağır sporlardan uzak durması önerilir. Silikon protezin dış yüzeyi çok incedir ancak dış darbelere karşı oldukça dayanıklıdır. Standart ve orta derecede masajlar zarar vermez. Kişi ameliyattan 2-3 ay sonra yüz üstü yatabilir.