Bazen evli çiftlerin karşılanamayan çocuk sahibi olma isteği hayal kırıklığına yol açabilir. Soru şu: Bir çift ne zaman ve neden tüp bebek tedavisine başvurmalıdır? İşte detaylar…
1. Bir çift tüp bebek tedavisini kaç kez deneyebilir?
Bunun için bir sınır yoktur. Ancak birçok tüp bebek denemesi gebelik olasılığını azaltabilir. Bazı durumlarda, hamile kalana kadar birkaç deneme yapılır. Bazı çiftler için 8 veya 10 denemeden sonra başarıya tanık olduk.
2. Yaş gebelik şansını etkiler mi?
Kadın yaşı tüp bebek döngüsünü etkileyen en önemli faktördür. 35 yaş altı kadınlarda gebelik şansı daha yüksektir. Tedaviye 35-38 yaş arası kadınlar kabul edilirken, 38-40 yaş arası kadınların şansı daha düşüktür. 40-42 yaş arası olanlar için hala biraz umut var ve son olarak 42-44 yaş arası kadınların başarılı bir tüp bebek tedavisi şansı neredeyse yok.
3. Embriyo sayısı gebelik olasılığını etkiler mi?
Tek embriyo transferinde başarı beklentisi %28 iken çift embriyo transferinde başarı şansı %48’dir. Tek embriyo tedavisinde daha fazla embriyo dondurulabilmesi hastalar için önemli bir avantajdır.
4. Tüp bebek tedavisinde düşük yapma riski daha mı yüksek?
Tüp bebek tedavisi sonrası düşük yapma riski biraz daha fazladır. Bu risk, tedavinin kendisiyle değil, hastanın hamile kalma yeteneğiyle bağlantılıdır.
5. Gebeliğin erken evrelerinde kanama normal midir?
Ne tür bir hamilelik olursa olsun, kanama her zaman anormaldir. Hasta her zaman doktoruna danışmalıdır. Bununla birlikte, IVF ile kanama daha yaygındır ve düşükle sonuçlanmayabilir.
6. Dondurulmuş embriyolarla hamilelik şansı ne olacak?
Bazen tüp bebek sikluslarından sonra bazı yüksek kaliteli embriyolarımız kalabilir. Bu embriyolar, çifte gelecekte bunları kullanma seçeneği sunmak için dondurulacak. Bu nedenle embriyo dondurma hastalar için iyi bir avantaj olabilir. Çözüldüğünde bu embriyoların %70 ila %80’i hala yaşayabilir ve her transferin %50 ila %80’lik bir başarı beklentisi vardır.
7. Hastalar tedaviden önce diyet yapmalı mı?
Bu konuda yeterli çalışma yoktur, ancak bazı araştırmalar, döngülerinden önce sebze, balık organik yağı vb. dayalı bir diyet uygulayan hastalarda önemli sayıda başarılı tedavi olduğunu göstermiştir.
8. Hastalar tedaviden önce kilo vermeli mi?
Kilo vermenin hamilelik şansını artırabileceğine dair bir kanıt yoktur. Bununla birlikte, kilolu kadınların tedavi süreleri uzayabilir ve düşük yapma olasılığı artabilir.
9. Hastalar embriyo transferi sonrası cinsel ilişkiye girebilir mi?
Embriyo transferi sonrası cinsel birliktelikler hamileliği etkilemez. Ancak tedavi cinsel ilişkiyi rahatsız edebilecek bazı kanamalara neden olabilir.
10. Ağırlık kaldırma hamilelik olasılığını etkileyebilir mi?
Embriyo transferinden hemen sonra ağır kaldırmak, seyahat etmek ve aktif olmak sanılanın aksine tedaviyi etkilemez. Hastalar sadece almaları gereken ilaçlara dikkat etmelidir.