Son zamanlarda tüp mide veya tüp mide ameliyatı en sık uygulanan cerrahi kilo verme yöntemlerinden biridir Hipertansiyon, tip 2 diyabet, hiperlipidemi, iskemik kalp hastalığı vb. dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere obezitenin neden olduğu hastalıklar nedeniyle obez hastaların yaşam süresi diğer insanlara göre yaklaşık 15 yıl daha kısadır. Obezite kolorektal kanserler gibi kanserler için bir risk faktörüdür, meme kanseri ve prostat kanseri.
Mide hacmi küçüldüğü için daha çabuk tok hissedeceksiniz. Midenin fundusundan salgılanan ‘Ghrelin’ hormonunun fazla kilo ve obeziteden sorumlu olduğu düşünülmektedir. Bu hormon açlığı düzenler. Bu cerrahi yöntemde midenin fundusu tamamen çıkarılarak iştahın azalmasına ve kilo verilmesine yardımcı olur.
BU İŞLEM NEDEN YAPILIR?
Diğer komplike cerrahi yöntemler kadar etkili olmasına rağmen, uygulaması kolay ve daha az komplikasyona yol açtığı için hastanelerimizde obezite cerrahisi için en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntemde midenin %80-90’ı çıkarılır ve tüp haline getirilir. Bu ameliyat yaklaşık bir ila iki saat sürer ve kapalı (laparoskopik) yöntemle yapılır. Hastanede kalış süresi iki ila üç gündür. Hastalar ameliyattan sonraki iki hafta sıvı, sonraki iki hafta ise yumuşak gıdaları yedikten sonra normal gıdaları tüketmeye başlayabilirler. Vitamin takviyesi gerekebilir. Midenin fundusundan salgılanan ‘Ghrelin’ hormonunun fazla kilo ve obeziteden sorumlu olduğu düşünülmektedir. Bu hormon açlığı düzenler. Bu cerrahi yöntemde, midenin fundusu tamamen çıkarılır ve bu iştahın azalmasına ve kilo verilmesine yardımcı olur. Tüp mide ameliyatı, fazla kiloların verilmesine yardımcı olmak için hem mekanik etkilerden (mide hacmini küçültme) hem de hormonal etkilerden yararlanır. Böylece hem mide hacmi küçülür hem de iştah kontrol altına alınır. İnce bağırsaklara dokunulmadığı için besinlerin sindiriminde herhangi bir sorun yaşanmaz.
TÜP MİDE AMELİYATI HAKKINDA
Tüp mide ameliyatı, kilo kaybı için birincil cerrahi tedavi yöntemi olarak kullanılabilir veya gastrik bypass ameliyatının ilk aşaması olarak yapılabilir.
Bu nedenle ameliyat sonrası dönemi yönetmek için tüp mide ameliyatına karar vermeden önce tüm sorularınızı cerrahınıza sormanız sizin için en uygun yaklaşım olacaktır.
RİSKLER
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi tüp mide ameliyatı da bazı riskler içermektedir.
Modern tıbbın izin verdiği tüm olası önlemler risklerin oluşmasını önlemek için alınsa da risklerin tamamen ortadan kaldırılacağını garanti etmek mümkün değildir.
Tüp mide ameliyatında karşılaşılabilecek olası riskler aşağıda sıralanmıştır:
- Kanama
- enfeksiyon
- Tromboz (kan pıhtısı)
- Anastomoz hattından sızıntı
- Diğer organlarda hasar
- Açık cerrahiye geçiş
- Anesteziye bağlı komplikasyonlar
Tüp mide ameliyatında majör komplikasyon riski çok düşüktür.
Cerrahınız bu risklerin sizin için geçerli olup olmadığını veya varsa oluşma oranını ayrıntılı olarak açıklayacaktır.
HAZIRLIK
Tüp mide ameliyatı kararı, bir dizi tıbbi test ve muayene sonrasında verilir. Doktorunuz bu ameliyatın şikayetlerinize yardımcı olup olmadığını belirlemek için kapsamlı bir değerlendirme yapacaktır.
Ameliyat öncesi dönemde tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçlarınız, obeziteye bağlı hipertansiyon, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi komorbiditeleriniz ve genel sağlığınız değerlendirilecektir. Tüm bu değerlendirmeler hem ameliyata hazır olmanıza yardımcı olacak hem de ameliyat sırasında veya sonrasında karşılaşılabilecek sorunları en aza indirecektir.
- Sağlık geçmişinin gözden geçirilmesi
- Ayrıntılı bir fizik muayene
- Gerekli laboratuvar testleri ve radyoloji çalışmaları
- Anestezi ile ilgili komplikasyonları en aza indirmek için anestezi uzmanı ve diğer laboratuvar testleri ve radyoloji çalışmaları ile değerlendirme
Ameliyatın risk oluşturmadığı doğrulandıktan sonra, sigara içiyorsanız sigarayı bırakmanız ve kanama riskini artıran bazı ilaçları bırakmanız istenecektir. Diğer tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, bitkisel ürünler ve takviyeler de sorgulanacak ve bunları almaya devam etmeniz veya bırakmanız konusunda bilgilendirileceksiniz.
Tüp mide ameliyatı hakkında cerrahınızla ameliyat öncesi görüşme çok önemlidir. İşlemin tüm detayları, olası riskleri ve iyileşme süreci anlatılır.
Ayrıca ameliyat sonrası dönemi daha iyi yönetebilmek için taburculuk, taburculuk sonrası konaklama ve seyahati bu aşamada planlamak mantıklıdır.
Cerrahi ve erken postoperatif dönem
Tüp mide ameliyatları büyük oranda laparoskopik yaklaşımla anestezi altında yapılmaktadır.
Ancak durumunuzun gerektirmesi veya ameliyat sırasında herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda cerrahınızın kararına bağlı olarak açık ameliyat yapılabilir.
Cerrahınız küçük kesikler yapar. İlk olarak, karın boşluğunuz bu kesilerden birinden CO2 gazı ile şişirilir. Ardından karın boşluğunuza bir kamera yerleştirilir. Karın boşluğunuza yerleştirilecek cerrahi aletler için diğer kesiler kullanılır.
Ardından midenizin %75-80’i cerrahınız tarafından çıkarıldıktan sonra midenize tüp şekli verilir. Ameliyat sahasında gerekli tüm kontroller yapıldıktan sonra kesiler dikilir ve işlem sonlandırılır.
Anesteziden çıktıktan ve yürümeye hazır hale geldikten sonra sağlık uzmanlarımız tarafından veya gözetiminde mobilize edileceksiniz.
Ameliyat sonrası ağrıyı yönetmek için ameliyattan sonra size ağrı kesici(ler) verilecektir.
Tedavilere başlanacak ve pıhtı oluşumundan kaynaklanan riskleri ortadan kaldıracak önlemler alınacaktır.
Ayrıca olası bir enfeksiyonu önlemek için antibiyotik kullanmanız gerekebilir.
Ameliyatın sonucunu korumak ve desteklemek için ameliyat sonrasında doktorunuzun tüm talimatlarına uymanız çok önemlidir.
Taburcu olmadan önce planlanan takip ziyaretleri için cerrahınızı görmelisiniz.
Taburcu olduktan sonra kesi hattınızda sıcaklık ve kızarıklık varsa veya ateşiniz varsa veya ameliyata bağlı olduğunu düşündüğünüz herhangi bir semptomunuz varsa hemen cerrahınızla iletişime geçin.
SONUÇLAR
Tüp mide ameliyatından sonra birçok yönden çok farklı bir hayat sizleri bekliyor. Öncelikle doktorunuzun ve diyetisyeninizin talimatlarına harfiyen uymanız gerekmektedir.
Yeni midenizle yaşamaya alışmaya başlarken, ilk birkaç gün sıvı gıda almanız istenecektir. Daha sonra, önce yumuşak yiyecekler yemeye başlayacaksınız ve ardından hayatınızın geri kalanında izlemeniz gereken rutin diyetinize yavaş yavaş başlayacaksınız.
Ameliyat sonrası dönemde fazla kilolarınızın çoğunu zamanla kaybedersiniz. Ancak doktorunuz ve diyetisyeniniz tarafından önceden planlanmış takip ziyaretlerinde mutlaka görünmelisiniz.
Tüp mide ameliyatının diğer bir faydası da diyabet, hipertansiyon, anormal kan lipid değerleri, uyku apnesi, kalp hastalıkları gibi obezitenin neden olduğu komorbiditelerin düzelmesi veya gerilemesidir.
Fazla kilolarınızdan kurtulacağınız için günlük aktivitelerinizde daha aktif olacak ve bu aktivite seviyesini korumanız gerekecektir. Tüp mide ameliyatı sonrası yaşam tarzı değişiklikleri ameliyat sonrası bakımın önemli bir parçasıdır.
Hastalar ameliyattan sonra iyi çiğnemeli ve az miktarda yiyecek yemelidir. Egzersiz ihmal edilmemelidir. Geri tepme kilo alımını önlemek için yüksek kalorili sıvı gıdalar yüksek miktarlarda yenilmemelidir.