Kardiyoloji bölümlerinde, kardiyoloji klinik ve laboratuvar faaliyetlerinin yürütüldüğü, teşhis ve tedavi yöntemlerinin uygulandığı bölümlerdir. Erişkin kardiyoloji bölümünde ise adli tıp yoğun bakım üniteleri, kardiyoloji poliklinikleri ve girişimsel olmayan tetkiklerin (EKG, efor testi, ekokardiyografi, Holter, ambulatuar tansiyon kontrolü) yapıldığı bir kardiyoloji laboratuvarı bulunmaktadır.
ekokardiyografi
Ekokardiyografi, kalbi anatomik ve fonksiyonel olarak değerlendiren tamamen güvenli ve girişimsel olmayan bir incelemedir. Ekokardiyografiden sonra kalbin pompalama fonksiyonunun durumu, kalp kapaklarının yapısı ve kalbin fonksiyonel durumu ve yapısal anormallikleri hakkında bilgi edinilir. Doğuştan gelen kalp rahatsızlıkları ve miyokard hastalıklarının tanısında kalp kapaklarında kaçak ve sıkışmaların varlığının ve şiddetinin saptanmasında önemlidir. Acil durumlarda Medical Park Kardiyoloji Bölümlerinde hasta yatağının başucunda belirtilen cihazlarla muayene yapılabilmektedir.
holter
24-48 saat boyunca taşınan bir cihazla kalp atışlarının kaydı ve daha sonra bunların bir bilgisayar programı ile EKG trasesine dönüştürülmesidir. Bu nedenle EKG’de anormal ritimler, ekstra atımlar ve iskemiye işaret eden değişiklikler saptanabilir. Ayrıca tedavinin etkisini izlemek için de kullanılabilir.
Ayakta Kan Basıncı Takibi
Her 15 veya 30 dakikada bir tansiyon ölçümlerini kaydeden portatif tansiyon aletinin 24 saat boyunca hasta üzerinde kalması gerekir. Hipotansif ve hipertansif tanısı konan hastalarda ve nadiren tedaviye yanıtı değerlendirmek için takılır.
Efor Testleri Koşu Bandı
Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Bölümlerinde efor testi olarak tread mill testleri uygulanmaktadır. Halk arasında koşu değirmeni olarak bilinen sırt değirmeni, hastanın 12 türevli bir EKG cihazına bağlıyken belirli protokollere göre yürümesi ve değirmen hızı düzenli olarak artırılarak çalıştırılması esasına dayanır. Olumlu sonuç alınması durumunda kalp kateterizasyonu gibi ileri tetkiklerle birlikte kalp damar hastalığı tanısı konulur.
Koşu Bandı Hakkında Bilmeniz Gerekenler (Efor Testi)
Koşu bandı testi, siz değirmende belirli bir hızda yürürken hemen kan basıncınızın ölçülmesi ve EKG raporlarınızın oluşturulmasıyla yapılan bir tetkiktir. Verilen efordan sonra EKG’nizde tespit edilemeyen anormal kanıtların tespit edilmesini sağlar.
Koşu Bandı Testi randevunuza geldiğinizde
Testten 3 saat önce hiçbir şey yemeyin. Önceki EKG değerlerinizi getirin. Erkek hastalar göğüslerini traş etmek zorundadır. Aşağıdaki ilaçlardan birini kullanıyorsanız, en az 48 saat önce almayı bırakın. (Dideral, prent, tensinor, visken, lopresor, trasicor, beloc, betadol, nortan, artex, concor, diltizem, dilatrent, carvexal, isoptin, digoxin) Lütfen kullandığınız ilaçları yüksek tansiyon nedeniyle kesmeyiniz.
Hipertansiyon
Kolunuzdaki tansiyon aleti ile ölçülen kan basıncınız 140/90 mmHg’ye eşit veya daha yüksek olduğunda olur. Tansiyon, kalbinizin ürettiği enerji nedeniyle damarlarınızdaki kanın damar çevresine karşı yaptığı güçtür. Hipertansiyon denilen durum, hekim tarafından ölçülen bu değerlerin en az iki ayrı günde 140/90 mmHg’nin üzerinde olmasıdır. Her yetişkinin yaklaşık beşte biri hipertansiftir. Yaşla birlikte hipertansiyon sıklığı artar. 60 yaş üstü kişilerin %60’ında, 70 yaş üstü kişilerin %66’sında hipertansiyon vardır. Fazla kilolu olanlarda bile sıklık artar. Hipertansiyon kalıtsal bir hastalıktır. Bu nedenle hipertansif üyesi olan ailelerde daha sık görülür. Hipertansiyonun başlangıç evresinde herhangi bir şikayet yoktur. Bu nedenle hipertansiyona “sessiz katil” denir. Ancak tansiyon seviyeniz çok yüksekse baş ağrısı, aşırı terleme, bitkinlik, kafa karışıklığı, görme bozukluğu ve huzursuzluk şikayetleriniz olacaktır. Tedavi edilmediği takdirde hipertansiyon beyin, kalp ve böbrek damarlarını yavaş bir şekilde bozar ve bu organlarda fonksiyonel bozukluklara yol açar, en az iki ayrı günde 140/90 mmHg’nin üzerine çıkar.
Kalp Hastalıkları Belirtileri ve Şikayetleri
Göğüs ağrısı
Koroner kalp hastalığına bağlı göğüs ağrısı, artan iş nedeniyle ortaya çıkan kalp yükü genellikle efor, stres veya yemeklerden sonra dakikalarca devam eder ve yavaşlar veya istirahatle veya hipoglot veya hipoglot nitrat denilen oral spreyler alarak geçer göğüs kemiğinde veya sol göğüste ortaya çıkan ve sol kol, çene veya sırta doğru genişleyebilen bir ağrıdır.
Nefes almakta zorlanma
Genellikle fiziksel aktivitelerle başlar ve ilerleyici karakterdedir, sonraki evrelerde yastık sayısının artmasına ya da düz uyuyamamalara neden olabilir.
Ödem
Konjestif kalp yetmezliğini vücutta su ve tuz birikimi yapar.
gece yalpalamak
Gündüzleri fazla biriken su ve tuzun idrarla atılması nedeniyle gece iki veya daha fazla idrar yapmaktır.
Bayılma
Bir kalp rahatsızlığına bağlı bayılma genellikle kısa sürer (birkaç dakika) ve ani olur ve tam bilinç kaybına yol açar. Sözlü veya ağrıyan uyaranlara yanıt yoktur. Genellikle tekrarlayıcı ve ilerleyicidir.
taşikardi
Göğüs bölgesinde veya bazen midede anormal kalp atışları hissidir. Özellikle daha hızlı, düzensiz terleme veya bayılmanın eşlik ettiği taşikardiler bir kalp rahatsızlığının göstergesidir.
siyanoz
Genellikle el ve ayak parmaklarında ve dudaklarda oksijenin dokulara yetersiz taşınması sonucu oluşan mavimsi renk değişikliğidir. Doğuştan kalp rahatsızlıkları, ağır kalp yetmezlikleri, kalp kapakçık bozuklukları ve ciddi akciğer hastalıkları siyanoza neden olabilir.
yorgunluk
Birçok nedenine rağmen, kalp yetmezliğinin erken bir göstergesi olabilir. Özellikle yaşlılarda ve koroner kalp hastalığı veya kalp kapakçık bozuklukları teşhisi konmuş kişilerde önemlidir.