Yaygınlaşan böbrek yetmezliği, her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Nüfusun yaklaşık yüzde 10’unu etkileyen bu hastalık, kadınlarda ve yaşlılarda daha sık görülüyor. İşte detaylar…
TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE BÜYÜK BİR RİSK FAKTÖRÜ VARDIR.
Böbrek, vücudu zehirli maddelerden temizleyen, D vitamini aktivasyonunu sağlayan ve kırmızı kan hücreleri üreten eritropoietin hormonu üreten çok önemli bir organdır. Böbrek fonksiyonlarının belirli bir sınırın altına düşmesi, anemi, kemik erozyonu ve kalp hastalığına yol açması nedeniyle tedavi edilmediğinde hayati bir risk olan kronik böbrek yetmezliğine neden olur.
DİYABET VE HİPERTANSİYON BÖBREKLERE ZARAR VEREBİLİR.
Araştırmalar böbrek yetmezliğinin her yaşta ve cinsiyette ortaya çıkabileceğini, ancak özellikle ileri yaşlarda ve kadınlarda yaygın olduğunu gösteriyor. Toplumda sık görülen diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklar böbrek rahatsızlıklarının önemli nedenleridir. Ayrıca nefrit ve enfeksiyonlar, genetik geçiş, prostat veya taş kaynaklı kistik böbrek hastalıkları ve uzun süre ağrı kesici kullanımı böbrek yetmezliğine neden olabilir.
DÜZENLİ KONTROLLERİNİZİ ATLAMAYIN.
Böbrek yetmezliği erken evrelerde herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bu nedenle hastalığı teşhis etmenin en etkili yolu düzenli aralıklarla kan ve idrar tahlili yaptırmaktır. Erken teşhis ile böbrek yetmezliğinin tedavisi mümkündür. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, fazla kilo, anne, baba veya yakın akrabalarında böbrek yetmezliği öyküsü gibi bu risk faktörlerinden biri veya birkaçı varsa, böbrek fonksiyonları 6-12 ayda bir kontrol edilmelidir.
BÖBREK SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN 7 İPUCU
1. Fiziksel aktiviteyi artırın ve düzenli egzersiz yapın
Fiziksel aktivite, kan basıncını düşürmek, kas gücünü artırmak, kan yağ seviyelerini düşürmek, uykuyu iyileştirmek, insülin duyarlılığını artırmak ve vücut ağırlığını kontrol etmeye yardımcı olmak gibi birçok sağlık yararı sunar. Haftada üç veya dört kez, 30 dakikalık tempolu yürüyüş ve düzenli egzersizler tansiyonu düşürür ve böbrek hastalıklarını önler.
2. Kan şekerinizi iyi kontrol altında tutun
Yüksek kan şekerine sahip olmak gözlerinize, sinirlerinize, kalbe, kan damarlarına ve böbreklere zarar verebilir. Diyabetli kişilerin neredeyse yarısında böbrek gelişebilir. Bunun için düzenli aralıklarla kan şekeri kontrol edilmelidir. Kan şekerinin iyi kontrolü ve diğer öz-yönetim eylemleri, bu hasarın oluşmasını yavaşlatmaya veya durdurmaya yardımcı olabilir.
3. Yüksek tansiyonu kontrol altında tutun
Yüksek tansiyonu kontrol etmek için tedavi planınızı dikkatlice izleyin. Vücudunuzdaki sıvının birikmesini ve kan basıncınızın yükselmesini önlemek için sıvı ve tuz limitlerinize uyduğunuzdan emin olun. Normal kan basıncı 120-80 ve altı arasındadır. 139/89 arasındaki tansiyon değeri yüksek tansiyon değerleri olarak kabul edilir. 140/90’ın üzerinde ise düzenli ilaç kullanımı ve tansiyon kontrolü önerilir.
4. Dengeli ve sağlıklı beslenin
Diyetinizdeki tuzu azaltın. Tuz tüketimi günde en fazla bir çay kaşığı ile sınırlandırılmalıdır. İşlenmiş gıdalardan uzak durduğunuzdan ve taze meyve ve sebzeleri seçtiğinizden emin olun.
5. Yeterince su tüketerek böbreklerinizi koruyun
Günde 1.5-2 litre su içmek böbrek sağlığı için önemlidir. Bu sıvı miktarı egzersiz, hamilelik ve emzirme döneminde artırılmalıdır.
6. Sigarayı bırakmak
Sigara, hem koroner arter hastalığına hem de nefroskleroza neden olan atardamarların sertleşmesine veya içindeki kan damarlarının hastalığına bağlı olarak böbreğin sertleşmesine neden olur. Sigara içmek ayrıca böbrek hastalığına neden olabilen yüksek tansiyon için bir risk faktörüdür.
7. Ağrı kesici ve antibiyotikleri aşırı kullanmayın
Ağrı kesici ve antibiyotiklerin gereksiz kullanımı böbrek yetmezliğine neden olabilir. Doktor kontrolü olmadan kullanılmamalıdırlar.